Страховий сектор не зазнає значних збитків від перерви в бізнесі через припинення постачання російського газу


Страховий сектор не зазнає значних збитків від перерви в бізнесі через припинення постачання російського газуВідповідно до заяви Fitch, страховий сектор суттєво не зазнає збитків від перерви в бізнесі, які можуть виникнути через припинення постачання російського газу до Європи.

Поліси BI страхування від перерви в бізнесі (Business Interruption Insurance) зазвичай покривають лише збитки, спричинені фізичними пошкодженнями комерційних приміщень або виробничих потужностей. Вони не покривають збитки, спричинені ненаданням постачальником сировини чи енергії, необхідної для роботи підприємства.

Підприємства, які зазнають збитків через відключення російського газу, можуть подавати претензії за полісами страхування політичних ризиків.

Fitch каже, що не очікує, що такі претензії будуть однозначними, оскільки формулювання договорів страхування, ймовірно, буде обмежувальним, і заявникам може бути важко оскаржити претензії, відхилені через виключення з договорів.

Дефіцит газу в Європі не буде значним джерелом претензій BI

Європейський бізнес також може постраждати від урядового нормування газу в очікуванні зниження поставок з Росії, але збитки, що виникли в результаті цього, не будуть покриті страхуванням.

Якщо домогосподарства не зможуть підтримувати опалення протягом зими, може збільшитися кількість претензій через прорив водопровідних труб. Зупинка заводів може призвести до збільшення претензій через поломки промислового обладнання. Fitch каже, що не очікує, що претензії, опосередковано пов’язані з відключенням газу, матимуть суттєвий вплив на прибутки страховиків.

Fitch вважає, що сектор страхування, як і економіка в цілому, може постраждати від негативного макроекономічного впливу відключення газу. Уповільнення економічного зростання або падіння ВВП і ще більш висока інфляція спричинять тиск на наявний дохід домогосподарств, що призведе до зниження попиту на страхові продукти.

Вторгнення Росії в Україну ще більше погіршило перспективи глобального зростання, оскільки європейська економіка зіткнулася з серйозною втратою обсягів торгівлі, інвестицій та фінансових зв’язків з воюючими країнами. Зараз Європа переживає часткове припинення експорту природного газу з Росії, свого найбільшого постачальника енергії.

Перспектива безпрецедентного повного відключення посилює занепокоєння щодо дефіциту газу, все ще вищих цін та економічних наслідків. Хоча політики діють швидко, їм не вистачає плану управління та мінімізації впливу.

Часткове припинення поставок газу вже впливає на зростання Європи

Три нові робочі документи МВФ розглядають ці важливі питання. Вони досліджують, як фрагментовані ринки та затримка в ціні можуть посилити наслідки, роль глобального ринку скрапленого природного газу в стримуванні результатів і як такі фактори можуть зіграти в Німеччині, найбільшій економіці Європи, пише Beinsure.

У деяких із найбільш постраждалих країн Центральної та Східної Європи — Угорщини, Словаччини та Чехії — існує ризик дефіциту споживання газу на 40% і скорочення валового внутрішнього продукту на 6%. Однак наслідки можна пом’якшити шляхом забезпечення альтернативних поставок і джерел енергії, усунення вузьких місць інфраструктури, заохочення енергозбереження при одночасному захисті вразливих домогосподарств і розширення угод про солідарність для розподілу газу між країнами.

Наразі європейська інфраструктура та світові постачання впоралися з падінням поставок російського газу на 60% з червня 2021 року. Загальне споживання газу впало на 15% порівняно з роком раніше, і застосовуються альтернативні постачання, особливо СПГ з глобальні ринки.

Cкороченням російського газу на 70% можна керувати в короткостроковій перспективі за рахунок доступу до альтернативних поставок і джерел енергії та враховуючи зниження попиту через попередні високі ціни.

Це пояснює, чому деякі країни змогли в односторонньому порядку припинити російський імпорт. Однак диверсифікація була б набагато важчою за умови повного закриття. Вузькі місця можуть зменшити можливість перенаправляти газ у межах Європи через недостатню імпортну потужність або обмеження транспортування. Ці фактори можуть призвести до дефіциту від 15% до 40% річного споживання в деяких країнах Центральної та Східної Європи.  | Форiншурер