НБУ прогнозує зростання інфляції в Україні в 2022 році з 20% до 30%


Національний банк України погіршив прогноз інфляції на 2022 рік до трохи більше 30% із понад 20% у попередніх оцінках і очікує повернення її до мети у 5% у 2025 році, повідомила пресслужба регулятора у четвер.

"Інфляційний тиск зберігатиметься і далі: за підсумками 2022 року інфляція перевищить 30%. У наступні роки вона суттєво сповільниться, хоча все ще буде значно вищою за цілі Національного банку в 5%, насамперед через наслідки війни", – йдеться у повідомленні.

НБУ очікує, що враховуючи наслідки війни та значний внесок у підвищення адміністративних цін, інфляція у 2023 році знизиться до 20,7%, а у 2024 – до 9,4%.

Зазначається, що базовий прогноз Національного банку містить низку припущень, зокрема про те, що у 2023 році відновиться логістика, знизяться ризики для бізнесу та поступово зростатимуть урожаї. Такий розвиток подій позитивно вплине на очікування, а також безпосередньо послабить проінфляційний ефект шоків з боку пропозиції.

Також зниженню інфляції в Україні сприятиме поступове зниження світової інфляції та жорстка монетарна політика Національного банку, йдеться у повідомленні.

Крім того, споживчий та інвестиційний попит після війни ще досить довго залишатиметься стриманим, що також сприятиме уповільненню інфляції у наступні роки.

Водночас збереження на високих рівнях цін на енергоносії заважатиме суттєвому зниженню інфляції та вимагатиме перегляду тарифів на ЖКГ для збалансування державних фінансів.  | Інтерфакс-Україна