Телематика в страхуванні допоможе надавати клієнтам індивідуальне страхове покриття


Телематика в страхуванні допоможе надавати клієнтам індивідуальне страхове покриттяТелематична технологія має потенціал для капітального ремонту автопарків і стає основним варіантом для клієнтів та страховиків.

Оскільки технологія розвивається, а вартість впровадження стає доступнішою, страховики та оператори автопарків все частіше застосовують страхування на основі використання (UBI - usage-based insurance). Ці типи інтеграції можуть включати або бортові телематичні системи, або опції plug-and-play, та дозволяють страховим компаніям надавати клієнтам більш індивідуальне страхове покриття, одночасно створюючи чіткішу картину поведінки за кермом.

Незважаючи на наявність телематичних рішень, їх поширення серед комерційних операторів все ще відносно низьке. Дослідження, проведене консалтинговою компанією з питань мобільності та автоматизації Ptolemus, виявило, що 25 мільйонів транспортних засобів оснащено рішеннями UBI, але менше 1% цих страхових полісів пропонується автопарку.

Згідно даних звіту Types of Telematics Insurance, до 2030 року парк автомобілів UBI буде понад 20 мільйонів. Очікується, що до того ж року премії за комерційне страхування телематики досягнуть 20 мільярдів євро.

Підвищений інтерес до телематики автопарків, бажання зменшити втрати та виведення на ринок більш складних і доступних технологічних рішень є лише трьома ключовими рушійними факторами впровадження телематики.

Стан телематики у страхуванні автопарків

Телематика традиційно використовується для відстеження автопарку в режимі реального часу та отримання доступу до звітів про його використання, включаючи споживання палива, використання, час простою та аварії.

Телематичні дані надають доступ до даних транспортного засобу в режимі реального часу, які оператори автопарків і страхові компанії використовують для моніторингу поведінки водія, наприклад різкого гальмування та перевищення швидкості. Більш просунуте програмне забезпечення для автопарку також може використовувати такі дані, як діагностичні попередження двигуна, для планування раннього технічного обслуговування транспортних засобів.

Більшість програмного забезпечення для управління автопарком має технічні проблеми, і їх часто важко змінити або інтегрувати з іншими платформами, які використовуються оператором автопарку. Через ці обмеження більшість програмного забезпечення для керування автопарком не використовує телематичні дані як частину своїх основних процесів, часто вимагаючи від операторів автопарку купувати та керувати двома різними рішеннями, а потім вручну узгоджувати дані між ними.

Безсумнівно, найбільш вражаючим застосуванням штучного інтелекту в страховій галузі, є китайська автомобільна страхова компанія Ping An і те, як вона використовує хмарну технологію, щоб трансформувати спосіб обробки страхових випадків.

Розумне місто Шеньчжень встановило рівень зв’язку, який покращив транспортні потоки, усунув затори та дозволив ідентифікувати потенційні гарячі точки аварій. Це також означає, що групи реагування можуть бути розташовані поблизу цих зон, щоб отримати доступ до місця аварії протягом декількох хвилин, досягаючи часу реагування, якому позаздрять екстрені служби.

Потрапивши на місце, страхові групи реагування можуть зробити знімки, які можна негайно завантажити, щоб можна було встановити відповідальність і оцінити вартість збитків — і все це відбувається за допомогою автоматизованих систем.

Страховики повинні адаптуватися до епохи електромобілів

Оскільки світ стає все більш електромобільним, страховики не матимуть іншого вибору, окрім як не відставати. Найбільш очевидні проблеми виникають через потреби в підзарядці, які разом із перспективою погіршення якості батареї потрібно буде врахувати в платформах. Завдяки телематиці, вбудованій практично в кожен новий електромобіль (EV), клієнти також мають можливість ділитися цими даними зі страховими компаніями та забезпечувати більш плавну передачу даних без потреби в додаткових пристроях чи програмах – однак це потребуватиме поводитися обережно.

Встановлення виробниками все ще сприймаються з певною підозрою з точки зору GDPR і тих, хто за ними спостерігає. Пристрої, встановлені клієнтами, користуються більшою довірою, але ними має бути легше керувати.

Аналітики очікують, що скоро для страховиків стане звичним з’єднання безпосередньо з API виробника та збір даних прямо з транспортного засобу в режимі реального часу. Можливість інтеграції з операційними платформами, такими як облікові, платіжні та сервісні мережі, допоможе надати розширену інформацію про автопарк, як-от планування та управління витратами.

З огляду на те, що споживачі все більше обізнані про проблеми навколишнього середовища – і про негативний зв’язок із громадськістю, який виникає через відставання – також існує можливість використання оперативних даних для вимірювання вуглецевого сліду оператора, що допомагає зменшити споживання енергії та палива.

Автопарк електромобілів створив нові вимоги до системи управління автопарком, зокрема вимоги щодо звітності щодо зарядки, залишкової вартості акумулятора та вартості запчастин для електромобілів.

Крім того, потреба в підключенні до більш широкого спектру послуг і автомобіля також зросла, оскільки водіям електромобілів потрібна інформація про зарядні станції та наявність зарядних пристроїв у режимі реального часу. Збільшення кількості електромобілів на дорогах також збільшить попит на зарядні мережі, що може призвести до інших циклічних впливів на управління автопарком.

Також електромобілі служать довше і мають більші проміжки між графіками технічного обслуговування, що відрізнятиметься від бензинових і дизельних транспортних засобів, оскільки вони вимагають частішого технічного обслуговування.

Зрозуміло, що заохочуючи операторів ширше ділитися телематикою, страховики можуть налагодити тісніші стосунки з клієнтами – не тільки такі, які краще прогнозують ризик, але й такі, які також можуть принести користь оператору.

Телематика має потенціал для позначення поганої практики водіння, визначення напрямків неефективного використання палива та економії грошей оператора як на страхуванні, так і на повсякденній роботі.

Розвиток електромобілів створює деякі виклики для страхової галузі. Телематичні платформи повинні будуть враховувати у своїй програмі реальність експлуатації парку електромобілів, тоді як страховики повинні будуть постійно стежити за тим, щоб їхні страхові програми враховували нові бізнес-проблеми, з якими стикаються їхні клієнти. Але більше електромобілів на дорогах не сповільнить швидке прискорення UBI або зупинить зростання телематики в просторі комерційного страхування.  | Фориншурер