SCOR не очікує, що спалах вірусу віспи мавп спричинить значний вплив на перестраховиків


SCOR не очікує, що спалах вірусу віспи мавп спричинить значний вплив на перестраховиківГлобальна перестрахова компанія SCOR не очікує, що недавній спалах вірусу віспи мавп спричинить значний вплив на перестраховиків. Це пов’язано з тим, що віспа мавп має відносно низькі показники смертності та захворюваності та наявним захистом серед певних груп населення, зазначили в SCOR.

Люди, вакциновані проти віспи до 1980-х років, захищені від віспи мавп приблизно на 60%, але молоді покоління, які ніколи не були щеплені проти віспи, не мають такого рівня захисту.

Однак з того часу були розроблені нові вакцини, які можна використовувати до та після контакту з вірусом. Хоча в даний час немає спеціальних методів лікування інфекції, деякі доступні противірусні методи лікування, здається, демонструють певний рівень ефективності.

Крім того, незважаючи на те, що віспа мавп інколи може бути важкою, це зазвичай самообмежене захворювання з симптомами, які тривають від двох до чотирьох тижнів. Історично коефіцієнт смертності іноді досягав 11%, але останнім часом він коливався в межах 3-6%. Для порівняння, смертність від віспи становила 30%.

Незважаючи на нещодавній спалах, це не перший раз, коли віспа мавп привертає увагу SCOR. Кілька років тому віспа мавп була ідентифікована як вірус із пандемічним потенціалом, і її характеристики були використані для внутрішньої моделі пандемії SCOR.

Вірус мавпячої віспи тісно пов’язаний з вірусами віспи та коров’ячої віспи, з інкубаційним періодом 12 днів і може передаватися при контакті з інфікованими тваринами або людьми.

Симптоми подібні до них, але м’якіші, наприклад лихоманка, головний біль і збільшення лімфатичних вузлів; через три дні після початку лихоманки у людей з’являються горбки, які зазвичай проходять кілька стадій, перш ніж утворяться скоринки та відпадуть.

Перший зареєстрований випадок віспи мавп був помічений у 1958 році, коли два спалахи сталися в колоніях мавп, яких утримували для досліджень.

У 1970 році в Демократичній Республіці Конго було зафіксовано перше зараження людини. Відтоді хвороба стала ендемічною в кількох країнах Центральної та Західної Африки.

За даними Центру з контролю за захворюваннями США, станом на 11 липня 2022 року було зареєстровано понад 9424 підтверджених випадків віспи мавп у неендемічних країнах з початку спалаху в травні 2022 року.

Станом на 11 липня віспа мавп була зареєстрована в 55 країнах, де раніше не було жодного вірусу. Найбільше випадків зафіксовано в Іспанії (2034), за нею йдуть Німеччина (1556), Великобританія (1552), США (865), Франція (721) і Нідерланди (503).  | Фориншурер