Експерти розповіли, що чекає російський сегмент ОСАЦВ у найближчій перспективі через кризу


Експерти розповіли, що чекає російський сегмент ОСАЦВ у найближчій перспективі через кризуЕкономічна криза через російське вторгнення в Україну та санкції ЄС та США змусила багатьох росіян переглянути свої витрати, і автомобілісти не стали винятком.

Деякі водії на тлі спільної паніки з приводу автомобілів, що значно подорожчали, і комплектуючих заговорили про переваги громадського транспорту перед особистим автомобілем і про «економію» через відмову від полісів обов'язкової «автоцивілки».

Адже через дефіцит та подорожчання автозапчастин здійснити ремонт автомобіля у разі ДТП дедалі складніше, а якщо страхова виплата на відшкодування збитків зросте ще більше, то автоматично підніметься і середня вартість ОСАЦВ, яка безпосередньо залежить від середньої виплати. При цьому слід розуміти, що страховикам, які 3 роки поспіль утримували середню ціну ОСАЦВ на одному рівні, з усієї сили стримуючи зростання вартості полісів, не вигідно підвищувати її відразу для всіх автовласників без розбору. Розповідаємо, яких змін у сегменті ОСАЦВ автовласники можуть чекати найближчим часом.

Ціни, зазначені в нинішніх довідниках автозапчастин, враховують підвищення вартості комплектуючих на 28,7% через дефіцит і зростання цін у зв'язку з антиросійськими санкціями і відходом з вітчизняного ринку багатьох іноземних виробників. Відповідно, багато експертів очікують підвищення розміру середньої виплати по ОСАЦВ, яка і так збільшилася порівняно з травнем минулого року на 13% (з 66 328 руб. до 74 806 руб.).

На тлі поточних подій представники страхової спільноти констатують стрімке зростання збитковості сегменту ОСАЦВ. Так, за даними РСА у першому кварталі 2022 року коефіцієнт збитковості становив 96,2%, а в деяких регіонах він уже зараз перевищує 100%. Наприклад, у Приморському краї на кожні зароблені страховиками 100 рублів премій припадає 168 рублів страхових виплат. У результаті страховики в сегменті ОСАЦВ фактично працюють собі на збиток. При цьому вартість полісів протягом трьох років залишалася незмінною і становила в середньому близько 5600 рублів.

Наразі склалася особлива ситуація. Запчастини для відновлювального ремонту на більшість марок офіційно не поставляються, а неофіційні канали за рахунок непрозорості та величезної кількості посередників роблять інфляцію у врегулюванні збитків з автострахування величезною та неконтрольованою. Крім того, вони несуть додаткові ризики через ненадійність ланцюжка постачання. Відповідно, розрахувати зараз справедливий тариф по ОСАЦВ стає вкрай складно. Достовірної статистики, на яку можна було б спертися, просто немає.

Одним із способів покращення ситуації в сегменті ОСАЦВ стане розширення тарифного коридору, яке готує регулятор ринку Центральний банк РФ, вважають експерти. Цей інструмент успішно застосовувався Центробанком протягом кількох років та показав свою високу ефективність у сегменті обов'язкового автострахування на тлі індивідуалізації тарифів ОСАЦВ.

Останнє розширення відбулося у грудні 2021 року і склало 10% в обидві сторони для фізосіб та 30% для інших категорій транспортних засобів, включаючи таксі.

Однак це розширення тарифного коридору, як і попереднє у вересні 2020 року, не призвело до різкого підвищення вартості полісів, якого щоразу побоюються супротивники ОСАЦВ. Так, за перші три тижні 2022 року середня премія з ОСАЦВ в середньому по Росії склала 5 789 рублів, що практично збігалося з аналогічним показником 2021 року.

Тому анонсоване розширення на 26% для більшості категорій транспортних засобів, вважає експерт, також не спричинить різкого подорожчання «автоцивілки», але дозволить сегменту ефективно адаптуватися під нові реалії, зробивши тарифи гнучкішими залежно від ступеня аварійності автовласника, сподіваються експерти.  | Фориншурер