World insurance Outlook: Глобальні страхові премії в 2022 році перевищать $7 трлн


World insurance Outlook: Глобальні страхові премії в 2022 році перевищать $7 трлнГлобальна економіка різко сповільнюється, а інфляція досягає максимуму за кілька десятиліть: Swiss Re Institute називає це «інфляційними спадами» у багатьох великих економіках протягом наступних 12-18 місяців.

Центральні банки підвищують процентні ставки, націлюючись на стабільність цін, а не на економічне зростання. Це є помітним позитивним моментом у нинішніх складних умовах з двох сторін. Це допоможе уникнути стагфляції в стилі 1970-х років. Це також означає кінець ери фінансових репресій. Для страховиків зростання відсоткових ставок є позитивним фактором нинішньої інфляційної кризи, а прибутковість інвестицій покращиться, йдеться у дослідженні Swiss Re Institute World insurance Outlook 2022.

Ми очікуємо, що висока інфляція збережеться довше, і прогнозуємо вищі темпи інфляції у 2020-х роках, ніж за попередні 10 років. У випадку Китаю ми вважаємо, що структурні фактори, такі як підвищення продуктивності та зростання цифровізації, серед інших, призведуть до зниження трендової інфляції.

У секторі страхування ми очікуємо, що інфляція сприятиме зростанню премій, особливо в Північній Америці та Європі. Однак у реальному вираженні та в усьому світі ми оцінюємо, що цього року премії зростуть на 0,8%. У 2023 році ми прогнозуємо, що глобальні премії зростуть на 2,2%, в основному завдяки постійному посиленню ставок, особливо в комерційних напрямках страхового бізнесу (див. TOP 25 Largest Insurance Companies in the World).

Зростання премій на ринках, що розвиваються, ймовірно, перевищить зростання премій у країнах з розвинутою економікою цього та наступного року реальне зростання становитиме 3% у 2022 році та 4,2% у 2023 році. Основним рушієм, ймовірно, буде високий попит на короткострокове медичне страхування, це на підвищити рівень обізнаності щодо безпеки здоров’я після пандемії.

World insurance Outlook

Для страховиків основний вплив інфляції виявиться у зростанні вартості позовів, більше у ризиковому страхуванні, ніж у страхуванні життя, у якому переваги полісу визначаються на початку. Швидше за все це вплине на страхування транспорту та відповідальності. Аварії, відповідальність за транспортні засоби та загальна відповідальність також постраждають, а інфляція вплине на відшкодування тілесних ушкоджень.

За оцінками Swiss Re, у 2022 році номінальне зростання загальної суми страхових премій складе значне 6,1%. Однак у реальному вираженні це майже не змінюється (+0,4%). "Тим не менш, у номінальному вираженні ми очікуємо, що загальні обсяги премій цього року вперше перевищать позначку в 7 трильйонів доларів. Ми базуємо нашу оцінку на потужному відновленні ринку після падінь, викликаних пандемією, тривалому зміцненні ставок у страхуванні, і більш сильному зростанні премії, зокрема, на ринках, що розвиваються".

"Страхування залишається галуззю, що розвивається, і досягнення глобальних премій у 7 трильйонів доларів є важливою віхою. Однак зараз непрості часи, і страховикам доведеться уважно стежити за інфляцією та економічним зростанням", каже Джером Жан Гегелі, головний економіст групи Swiss Re.

World insurance Outlook

Swiss Re очікує, що у сфері ризикового страхування інфляція вартості ризику та посилення ставок сприятимуть глобальному зростанню премії. Комерційні лінії (включаючи компенсацію працівникам) продовжуватимуть розширюватися більше, ніж особисті лінії (включаючи здоров’я). Ми оцінюємо зростання комерційних премій на 1,1% у 2022 році та зростання на 3,1% у 2023 році завдяки посиленню ставок. У 2022 році страхові премії за особистим страхуванням зростуть приблизно на 0,5%, в основному через стагнацію на розвинених ринках.

World insurance Outlook

У 2022 році страхові премії в реальному вимірі зменшаться на 0,2%. Премії з накопичувального страхування, які становлять понад три чверті сектора страхування, ймовірно, постраждають від нестабільності фінансових ринків і падіння наявних доходів. Підвищена обізнаність про ризики й надалі підтримуватиме попит на засоби захисту життя.

World insurance Outlook

ВИСНОВКИ

  • Swiss Re нижче консенсусу щодо прогнозів економічного зростання для США та Єврозони в 2023 році, і очікує, що висока інфляція ще деякий час збережеться.
  • Сфери діяльності, які піддаються вищим збиткам через війну в Україні, включають такі нішеві сегменти, як авіація, торгове кредитування, політичні ризики та морське страхування. Попит на кіберстрахування може зрости.
  • У сфері страхування ризикового страхування ми прогнозуємо повернення до позитивного зростання в реальному вираженні в 2023 році, коли глобальні премії зростуть на 2,2%, виходячи з постійного підвищення тарифів, переважно в комерційних лініях.
  • Ми очікуємо, що наступного року вплив високих процентних ставок, вищої прибутковості інвестицій і покращених результатів андерайтингу почне проявлятися у покращенні прибутковості страховиків.
  • Премії зі страхування життя зростуть приблизно на 1,9% у реальному вираженні наступного року, оскільки підвищена обізнаність про ризики після пандемії підвищить попит на продукти типу захисту, а страхові компанії все більше переходять на цифрові технології.
  • Вплив підвищення відсоткових ставок, швидше за все, відобразиться у покращенні прибутку від інвестицій для страховиків життя вже у 2022 році з більш значним зростанням у середньо- та довгостроковій перспективі.
  • Серйозність заяв про COVID-19 може зменшитися до 2023 року, коли світ адаптується до життя з вірусом. Це також може підтримати прибутковість сектору життя.

"У Європі ми вважаємо, що стійкість економіки з початку року швидше затримала, ніж відвернула більш серйозне уповільнення через війну в Україні та пов’язану з нею енергетичну кризу та кризу вартості життя. Ми бачимо ризики зниження нашого прогнозу зростання єврозони на весь 2022 рік на 2,4% через можливий дефіцит енергопостачання восени/взимку. Ми очікуємо, що Європа впаде в рецесію до зими, якщо не раніше. Щодо Китаю ми нещодавно знизили наш прогноз зростання на 2022 рік до 4,2% з 5,1% через триваючі карантинні заходи щодо COVID-19", зазначають автори дослідження.  Beinsure.com