Міжнародні резерви України у липні скоротилися на 9% до $22,8 млрд


Станом на 1 липня 2022 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 22 756,9 млн дол. У червні вони знизилися на 9% з огляду на продаж валюти на міжбанківському валютному ринку. Активізація надходження міжнародної допомоги в Україну дала змогу частково компенсувати відповідні інтервенції.

Загалом упродовж червня динаміку міжнародних резервів визначали такі чинники:

по-перше, операції НБУ на міжбанківському валютному ринку.

Національний банк продав на валютному ринку 3 987,3 млн дол. США й викупив до резервів – 31 млн дол. США. Сальдо інтервенцій НБУ за підсумками червня є від'ємним і становить 3 956,3 млн дол. США.

Значні обсяги продажу валюти з резервів зумовлені нижчим обсягом пропозиції валюти порівняно з попитом. Так, надходження від експорту товарів та послуг та від трудових мігрантів були нижчими за витрати на оборону, імпорт та розрахунки з міжнародними платіжними системами. Останні здійснюються з огляду на витрати громадян із гривневих платіжних карток за кордоном.

Додатковим чинником, що збільшував попит на валютному ринку, є монетизація дефіциту бюджету з боку НБУ. Переважна частина отриманого урядом фінансування в гривні поступово потрапляла на валютний ринок, що посилювало попит на іноземну валюту;

по-друге, операції з управління державним боргом.

Валютні надходження на рахунки Уряду України в НБУ становили 2 763,0 млн дол. США. Зокрема, 967,4 млн дол. США надійшли від Світового банку, 779,0 млн дол. США – від Уряду Канади, 479,4 млн дол. США – від Агенції з міжнародного співробітництва Японії, а 354,2 млн дол. США – від розміщення валютних внутрішніх державних облігацій (ОВДП).

Натомість загальний обсяг платежів з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив 833,6 млн дол. США. З цієї суми 672,1 млн дол. США спрямовано на обслуговування та погашення ОВДП, 70,1 млн дол. США – на обслуговування зовнішніх державних позик, а решта суми – на розрахунки з іншими кредиторами.

Крім того, Національний банк сплатив Міжнародному валютному фонду 166,2 млн дол. США;

по-третє, переоцінка фінансових інструментів через зміну ринкової вартості та курсів валют. Минулого місяця їх вартість знизилася на 152,2 млн дол. США.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність у іноземній валюті складаються та оприлюднюються щомісяця:

не пізніше сьомого дня місяця, наступного за звітним, – попередні дані;
не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним, – уточнені дані.
  | Фориншурер