Euroins Insurance Group звітує про рекордні результати за 2021 рік: зростання премій на 50% до 700 млн євро


Euroins Insurance Group Euroins Insurance Group AD (EIG), частина Еurohold Bulgaria AD і провідний холдинг у Центральній, Східній та Південно-Східній Європі (CESEE), повідомила про рекордні премії та прибуток у 2021 році, про що свідчить річна консолідована та перевірена фінансова звітність компанії за період.

Таким чином, з обсягом премії 700 мільйонів євро (+50%), чистим прибутком 40,4 мільйона євро та сукупним коефіцієнтом 87% (-28 пп) EIG досяг історичного рекорду результат у 2021 році, як йдеться в повідомленні представників компанії.

Загальні консолідовані активи групи становили 1,06 млрд євро на кінець грудня, що на 29% більше, ніж за рік. Страхові резерви зросли на 19% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року до 732 млн євро.

Коефіцієнт платоспроможності на кінець 2021 року становив 131%, що підкреслює солідну капіталізацію групи.

«Ми впоралися з основними викликами, з якими зіткнулася галузь минулого року, включно з обслуговуванням клієнтів під час пандемії, коли ми не припиняли свою діяльність навіть на секунду, і протягом якого ми розвивали нашу програму цифровізації. Крім того, минулого року ми географічно розширили наш страховий бізнес, і ЄБРР став міноритарним акціонером EIG, придбавши майже 10% акцій групи», – пояснив генеральний директор EIG Кирил Бошов.

Основну частину премій накопичили дочірні компанії EIG у Румунії та Болгарії. Euroins Romania та Euroins Bulgaria повідомили про збільшення валової премії (GWP) на 67% та 15% відповідно.

На додаток до місцевого болгарського ринку, болгарська дочірня компанія консолідує операції страховика в Греції, Польщі, Великобританії та Нідерландах, де вона діє згідно із Законом про свободу послуг.

Більшість дочірніх компаній іншої групи у Східній Європі також показали двозначні та навіть тризначні темпи зростання – Euroins Macedonia (+11%); дві українські страхові компанії, які успішно розвивалися до початку військового конфлікту в країні наприкінці лютого - «Євроінс Україна» (+62%) і «Європейське туристичне страхування» (+135%); а також болгарська Euroins Life (+121%). Єдиним винятком, який зафіксував зниження премій, став Euroins Georgia (-9%).

Що стосується ситуації в Україні, керівництво EIG очікує дуже обмеженого впливу на загальний бізнес групи: «Наші дві компанії в Україні продовжили свою діяльність, переважно в західній частині країни, зі зниженою потужністю та відповідно до ситуації. Наша експозиція на українському ринку обмежена – на кінець 2021 року активи наших українських страховиків становили лише 2% наших загальних активів у сегменті страхування, а їхній сукупний преміальний дохід становив лише 3% від загальний обсяг премій групи. Найважливіше те, що ми успішно евакуювали всіх наших українських співробітників та їхніх родичів і друзів до Болгарії. Деякі з евакуйованих співробітників продовжували виконувати свої обов’язки дистанційно з Болгарії. Ми вдячні всім нашим колегам і співробітникам, які підтримали цю місію», - сказав Кирил Бошов.

Представники EIG зазначили, що до кінця 2025 року вона прагне стати найбільшою незалежною страховою групою в Південно-Східній Європі з широким портфелем продуктів загального страхування та страхування життя та понад 10 мільйонами клієнтів.  | XPRIMM