Страховики добре підготовлені до рецесії 2022-2023 років


Berenberg прогнозує «неглибоку рецесію» страхового ринку у 2022-2023 роках в Європі, Великобританії та США. Причини включають міцність капіталу та премій, коефіцієнти платоспроможності, що наближаються до історичних максимумів, сукупні коефіцієнти в діапазоні 93-95%, а також значне переформулювання договорів у сфері комерційного страхування, щоб виключити кіберризик і ризики пандемії та обмежити переривання діяльності, пише Beinsure.com.

Проте рецесія потенційно може вплинути на прибутки, оскільки це збільшує ризик. Компанія визначила негативний прогноз для оцінок на 2022 рік і показала, що це вплине на оцінки (все ще є потенціал зростання, але значно зменшений), і позитивний варіант (ціни на газ у Європі впадуть) і аналізує, як це вплине на оцінки.

У ведмежому сценарії передбачається вищий на 150 базисних пунктів комбінований коефіцієнт для операційних прибутків, вищий прибуток від інвестицій на 10% через вищу прибутковість реінвестування, нижчий дохід від інвестиційного життя на 5% через нижчі середні залишки на рахунку та 10% нижчий дохід від традиційне життя через нижчі реалізовані прибутки. У середньому ведмежий сценарій відображається в 9% потенційному перегляді консенсусних прибутків у бік зниження.

У песимістичному сценарії рецесія може знизити ризик інфляції. Рецесія була б потенційно меншим ризиком для бізнес-моделі страховиків, ніж поточна висока інфляція. Це пов’язано з тим, що інфляція впливає на страховий бізнес, де ціноутворення більше не можна змінити, і існує небагато компенсацій, тоді як рецесія в основному впливає на новий бізнес, де ціноутворення все ще можна змінити.

Berenberg робить висновок, що є потенціал зростання, особливо враховуючи падіння цін на акції з лютого цього року. Найкращі страховики, акції яких можуть вирости – Allianz, Aegon, Munich Re, Aviva, Admiral, Swiss Life, Tryg and Beazley, Zurich і NN Group.  | Фориншурер