Стійкість глобального страхування відновилася в 2022 році. Swiss Re Index


Стійкість глобального страхування відновилася в 2022 році. Swiss Re Index У 2021 році світова економіка відновила макроекономічну стійкість, скориставшись циклічним відновленням після кризи COVID-19 і підвищенням довгострокових процентних ставок протягом року.

Однак Swiss Re оцінює, що стійкість, втрачена під час кризи COVID-19 2020 року, буде відновлена лише цього року, і будь-яке економічне погіршення в найближчі місяці може збити відновлення з курсу.

Глобальний дефіцит страхового захисту від ризиків здоров’я, смертності та природних катастроф у 2021 році, пише Beinsure.com, зріс на 3% у номінальному вираженні до 1,42 трильйона доларів. Розрив у сфері охорони здоров’я продемонстрував зменшення на 4,3% до 737 мільярдів доларів в світі, але розрив у захисті від смертності та стихійних лих збільшився, відображаючи більші збитки від катастроф, а також повільніше зростання страхового покриття життя та виплат соціального забезпечення, ніж захист, необхідний у Північній Америці, Європі та країнах APAC.

Поширення майнового страхування в Китаї підвищило стійкість до природних катастроф у країнах Азії, що розвиваються, до 6,2% у 2021 році. Ми моделюємо вплив інфляції на прогалини у захисті, оцінюючи, що інфляція 2022 року збільшить глобальний розрив у страховому захисті у 2021 році на 55 мільярдів доларів, або приблизно на 3,8 % від загальної суми.

Змоделювавши, як висока інфляція може вплинути на розрив у захисті, зростання цін у 2022 році може призвести до збільшення глобального розриву в страховому захисті на 3,8% у 2021 році.

Стійкість глобального страхування відновилася в 2022 році

Відновлення макроекономічної стійкості у 2021 році було підтримане значним покращенням у фіскальному просторі, але країни з розвиненою економікою досягли менших успіхів у монетарній політиці після того, як відстали від кривої у посиленні монетарної політики.

Структурні макроекономічні показники, такі як людський капітал та ефективність ринку праці, продовжують впливати на стійкість, особливо на ринках, що розвиваються. Цього року циклічні економічні попутні вітри ще більше підтримають фіскальний простір, тоді як дії центрального банку щодо приборкання стійкої інфляції розширять простір монетарної політики.

Стійкість глобального страхування відновилася в 2022 році

Глобальна стійкість страхування відновилася в 2021 році, насамперед завдяки значному покращенню стійкості здоров’я, яке компенсувало слабку стійкість до смертності та природних катастроф. Однак загальна стійкість страхування все ще нижча, ніж до шоку від COVID-19 і світової фінансової кризи.

Сукупний світовий дефіцит захисту від ризиків здоров’я, смертності та стихійних лих незначно зріс до нового рекорду в 1,42 трильйона доларів в 2021 році. Незважаючи на те, що страховий захист все ще значно зростає в 2022 році, ми очікуємо, що скорочення державних пільг і зниження вартості активів підірвуть загальну стійкість страхування.

Циклічне відновлення як макроекономічної, так і страхової стійкості у 2021 році не може приховати той факт, що все ще необхідні глибокі структурні реформи для стимулювання довгострокового зростання. Для забезпечення більшої стійкості та підтримки довгострокової економічної стабільності необхідно зміцнити такі структурні параметри, як інфраструктура та людський капітал, а також зменшити нерівність.

Стійкість глобального страхування відновила певні позиції у 2021 році завдяки покращенню стійкості здоров’я від відновлення доходів домогосподарств і збільшення державного фінансування охорони здоров'я.

Композитний індекс стійкості страхування (I-RI), який об’єднує три суб-індекси незначно покращилися до 54,3% у 2021 році з 54,2% у 2020 році. Однак він залишається нижчим, ніж до шоку від COVID-19 і GFC. У 2022 році ми бачимо наростання ризиків, які створюватимуть зростаючий тиск на глобальну страхову стійкість.

Поки страховий захист все ще значно зростає, скорочення державних пільг і зниження вартості активів послаблять стійкість страхування. Очікується, що стійкість до ризиків смертності буде відчувати тиск, оскільки фінансові активи домогосподарств зменшуються, а виплати соціального забезпечення відстають від зростання потреб у захисті.

Ми бачимо, що стійкість здоров’я слабшає, оскільки уряди припиняють підтримку державних систем охорони здоров’я у зв’язку з пандемією, а пацієнти наздоганяють відкладене планове лікування. Однак зростання обізнаності споживачів про ризики й надалі залишатиметься попутним вітром у довгостроковій перспективі.

Swiss Re прогнозує підвищення ризику рецесії в наступні 12–18 місяців із зниженням попиту на зайнятість і страхування в 2023 році. Зменшення розриву в охороні здоров'я не могло компенсувати загальне погіршення розриву в захисті від смертності та природних катастроф на 74 мільярди доларів у 2021 році. На ринки, що розвиваються, припадає 59% загального глобального розриву: країни EMEA, що розвиваються, Азіатсько-Тихоокеанський регіон і Латинська Америка мають загальний розрив у 831 мільярд доларів. Ми очікуємо, що загальний глобальний розрив у захисті збільшиться у 2022 та 2023 роках через макроекономічні та кліматичні виклики, включаючи вплив високої інфляції цього року.  | Фориншурер