Нові схеми, які використовують страхові автошахраї на дорогах


Нові схеми, які використовують страхові автошахраї на дорогахСтрахові шахраї традиційно вважають за краще діяти нахабно і без сором'язливості, жертвами їхніх злочинних схем стають різні люди – не тільки довірливі та фінансово неосвічені. Потрапити на вудку може людина, яку шахрай застане зненацька, буквально не залишивши жертви часу обміркувати ситуацію.

Схеми, які використовують аферисти, відрізняються і можуть бути легко впізнаваними, так і витонченими і вивіреними, що може збільшити ймовірність злочинного успіху. Однак у будь-якому випадку варто бути готовим до того, що будь-яка нетипова, дивна, незвичайна ситуація, в якій ви опинилися, може бути справою рук шахраїв. Варто реагувати спокійно і не погоджуватися відразу на ті рішення, які вам пропонує незнайома людина.

Так, особливо обережним, потрібно бути при купівлі або продажу автомобіля, а також у разі ДТП. Складна економічна ситуація та подорожчання автомобілів спричиняють сплеск діяльності автопідставників, зазначають автоексперти. Особливу тривогу викликає збільшення випадків автопідстав з метою незаконного отримання страхових виплат.

У низці ситуацій автовласники роблять разові спроби вчинити підставну ДТП. Як правило, щоб спробувати компенсувати результати інциденту, що вже стався раніше, з їхнім автомобілем. Такі автопідстави рідко продумані і здебільшого легко розкриваються страховими компаніями.

Серйозну загрозу для законослухняних автомобілістів та страхових компаній несуть злочинні групи, які ставлять вчинення автопідстав на потік та продумують схеми до дрібниць. Однак і в цьому випадку підставні ДТП розкриваються завдяки злагодженій роботі правоохоронних органів та служб безпеки страхових компаній.

Проте страхові шахраї намагаються збільшувати свої шанси та переходять усі кордони. Останнім часом почастішали випадки, коли автопідставники провокують справжні ДТП. Ушкоджуючи, зокрема, дорогі автомобілі, такі шахраї для підтвердження обставин ведуть відеозйомку.

Інсценовані автомобільні аварії, на жаль, виглядають дедалі реалістичнішими. Аферисти поводяться після ДТП дуже впевнено, адже у них все зафіксовано на відео – за правилами винним виглядає той, кого вони підставили. При цьому їхня машина, як правило, значно дорожча за автомобіль жертви. Такі аферисти зазвичай мають свої автосервіси, де їм швидко усувають пошкодження, а потім автомобіль знову потрапляє в підставну ДТП. Звичайно, це приносить чимало проблем і тим, кого злочинці підставили, та страховим компаніям, які втрачають на таких виплатах гроші.

При цьому страховики не мають правових підстав для повноцінного розслідування, а зібрані ними факти не вважаються доказами суду, такі факти спочатку мають бути підтверджені правоохоронними органами. Тому спільна робота у таких справах має дуже важливе значення.

Шахраям часто здається, що вони уникнуть правосуддя. Однак страх отримати покарання в осіб, які займаються такою діяльністю, має зростати з кожним днем, оскільки страхові компанії та правоохоронні органи вдосконалюють свої навички у розкритті цих справ, а суди виносять справедливі рішення.  | Фориншурер