Страхові суми з автоцивілки в Україні по майну та життю з 1 липня збільшуються на 23%


Страхові суми по автоцивілці в Україні з 1 липня буде збільшено на 23% В Україні з 1 липня 2022 року збільшується розмір страхових сум по обов’язковому страхуванню цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів, передаеє МТСБУ.

Національний банк за поданням МТСБУ прийняв рішення щодо збільшення страхових сум (максимального розміру виплат) за договорами ОСАЦВ з 130 до 160 тис. грн. на одного потерпілого за шкоду, заподіяну майну та 3 260 до 320 тис. грн. на одного потерпілого за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю.

Збільшення лімітів за договорами ОСАЦВ дозволить учасникам дорожнього руху отримати кращий рівень захисту їх фінансових інтересів. Особливо це актуально в умовах зростання цін на деталі та комплектуючі до автомобілів. Водночас вартість полісу для споживачів суттєво не зросте.

Підвищення страхових сум з ОСЦПВ стане кроком до більш справедливої та ефективної системи захисту прав постраждалих в ДТП. Випадків, коли розмір шкоди автівці більший, ніж чинна страхова сума за полісом ОСЦПВ, щорічно нараховувалось тисячами. Постраждалі в таких аваріях люди мають право на повне відшкодування. Зараз же їм доводиться вимагати компенсації витрат на ремонт понад страхову суму від винуватця ДТП, і часто це потребує тривалого судового розгляду, що особливо складно реалізувати за умов воєнного стану, каже Генеральний директор МТСБУ.

Також Національний банк розширив діапазон значень коригуючого коефіцієнта до базового страхового платежу. Цей коефіцієнт допомагає оцінити рівень збитковості діяльності страховика. Розширення діапазону дозволить страховикам мінімізувати ризики недорезервування та сформувати адекватну тарифну політику для споживачів страхових послуг.

Зміни визначаються постановою Правління Національного банку від 30 травня 2022 року №108 «Про деякі питання здійснення обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Нагадуємо, що за відсутності в аварії потерпілих, яким завдано шкоди життю або здоров’ю, і за умови, що транспортні засоби можуть безпечно рухатися, та неможливості виїзду представників Національної поліції на місце ДТП, за наявності взаємної згоди в оцінці обставин скоєного ДТП згідно п. 2.11. Правил дорожнього руху водії можуть прибути до найближчого поста або до органу Національної поліції для оформлення відповідних матеріалів, попередньо склавши схему пригоди та поставивши підписи під нею.  | Фориншурер