«Українських біженців», які вимушено в'їжджають до Росії через війну, тимчасово звільнять від ОСАЦВ


«Українських біженців», які вДержавна Дума РФ у другому та третьому читанні ухвалила законопроект, який тимчасово звільняє громадян, які в'їжджають до Росії з території України, від придбання поліса ОСАЦВ протягом 90 днів. Цей законопроект перебував на розгляді з 24 березня цього року після військового втручання Росії в Україну і був позитивно зустрінутий представниками страхової спільноти в особі Російського Союзу автостраховиків (РСА).

Окрім відстрочки щодо оформлення «автоцивілки» поправки до нового законопроекту регулюють порядок надання виплат у разі настання страхового випадку за участю автомобілів громадян невизнаних ЛНР, ДНР та України. Тепер при ДТП потерпілі матимуть право отримати компенсацію, яка виплачується за рахунок компенсаційного фонду РСА. Ініціатор законопроекту Костянтин Затулін, депутат Державної Думи, під час виступу на телепередачі «60 хвилин» пояснив, чим мотивовано створення законопроекту та як він вплине на життя українських вимушених "біженців" через агресію російських військ на території України.

«Цей законопроект потрібен, щоб із біженців з України не брали негайно суми за автострахування, а перенесли ці зобов’язання на три місяці. Важливо, щоб люди, які їдуть на Росію, отримали страховий захист». РСА здіснить виплату компенсацій тим, хто постраждає від автомобіля з українськими номерами чи невизнаних республік.

У свою чергу, російські автовласники можуть бути впевнені, що у разі виникнення ДТП за участю автомобілів громадян так званих ЛНР, ДНР та України вони також зможуть отримати страхові виплати, навіть якщо винуватець аварії не встиг оформити договір ОСАЦВ.

«Цей тимчасовий захід надасть необхідну підтримку не лише біженцям, а й російським громадянам, що також дуже важливо. Завдяки законопроекту вдасться уникнути конфліктних ситуацій на дорозі та надати своєчасну компенсацію всім учасникам ДТП. РСА продовжує виконувати свої зобов'язання перед громадянами та проводити виплати за будь-яких обставин, якщо вони покладені згідно із законом», - заявили депутати Держдуми.

Прийняті поправки до закону про ОСАЦВ поширюватимуться на всі страхові випадки за період з початку війни РФ в Україні - з 24 лютого до 31 грудня 2022 року.  | Фориншурер