Чому міжнародні андеррайтери почали обмежувати ризики, які приймаються на перестрахування?


Міжнародні андеррайтери почали обмежувати ризики, які приймаються на перестрахуванняАналітики RBC Capital Markets стверджують, що перестраховики повинні менше приймати ризиків на перестрахування майнових ризиків, щоб максимізувати прибуток, незважаючи на привабливі ринкові тарифи.

Аналітики досліджують, чому так багато перестрахових компаній вирішують зменшити свою схильність до нестабільних ризиків катастроф у той час, коли такий бізнес обіцяє дуже високу прибутковість.

RBC робить висновок, що компанії діють виважено, зменшуючи свої апетити до ризиів природних катастроф, стверджуючи, що «мова йде про прибутки, а не про премії».

Дивлячись на те, які перестраховики вирішили зменшити портфель ризиків, це в основному компанії з великим досвідомта довгостроковою стратегією на ринку.

«Зараз ми не бачимо на ринку нових IPO, які прагнули б показати своїм інвесторам показники зростання», – зазначають аналітики. «Це більш зріла і досвідчена група, вони будуть віддавати перевагу довгій грі, скільки зможуть».

Крім того, у звіті зазначається, що міжнародні андеррайтери зараз набагато більш диверсифіковані, ніж вони були в минулому, а це означає, що традиційно орієнтовані на захист ризиків катастроф перестраховики, такі як Arch, RenRe, Everest і Axis, можуть розподіляти капітал на страхові або перестрахові компанії, а також між різні спеціальності перестрахування таким чином, що вони не могли зробити раніше.

Також варто звернути увагу на те, що ця тенденція до виходу з ризику катастроф не залишає страховоків без будь-якої доступної перестраховоії місткості, оскільки покриття залишається достатнім на ринку, незважаючи на значні втрати за останні кілька років.

За оцінками A.M. Best, глобальна місткість перестрахування становила приблизно 532 мільйони доларів на кінець 2021 року, що на 3% більше, ніж у 2020 році, і на 10% більше, ніж наприкінці 2019 року.

І хоча певна частина цього надлишку буде скорочена на початку 2022 року в результаті падіння ринків облігацій та акцій, вона все ще більш ніж на 40% вище, ніж місткість галузі наприкінці 2013 року, коли ціни на перестрахування востаннє досягли піку.

«Перестраховики достатньо розумні та досвідчені, щоб знати, що після очікування 5-6-річного м’якого ринку перестрахування їм було б розумно повільно збільшувати місткість, перш ніж значно підвищувати тариві», – вважають аналітики.

Як повідомляв Форіншурер, зростання премій перестраховиків в першому кварталі 2022 року залишалося високим, досягнувши 11%. Цього результату частково досягнуто завдяки сильному андерайтингу для комерційних напрямків та перестрахування.

Найбільше зростання премії відбулося у світових перестраховиків, а також компаній Північної Америки та Бермудських островів. Однак зниження ринків акцій сприяло падінню рентабельності капіталу з 14% до 9% у період з 1 кварталу 2021 року по 1 квартал 2022 року. Незважаючи на високі результати діяльності, акціонерний капітал в опитаних компаніях значно скоротився через вплив підвищення процентних ставок, що спричиняє падіння вартості портфелів облігацій та акції.

Хоча зростання премії було позитивним, необхідно «уважно спостерігати» в галузі за інфляцією. «Збільшення економічної інфляції та очікування, що ця тенденція триватиме, створили більше невизначеності щодо кінцевих збитків, які будуть понесені для врегулювання претензій. Ці фактори, а також вплив стабільно низьких процентних ставок на чистий інвестиційний прибуток призвели до підвищення ставок».

Компанії підвищують тарифи четвертий рік поспіль. Деякі відзначили, що вони ретельно стежать за тенденціями в ціноутворенні та інфляції і коригують зростання премій, якщо це необхідно для підтримки прибутковості.

Результати андеррайтингу були «надзвичайно сильними» у всій галузі із середнім комбінованим коефіцієнтом для перестраховиків, які вона відстежувала, становив 94% у першому кварталі 2022 року в порівнянні з 96% у попередньому році.  | Фориншурер