Рідні жертв авіакатастрофи SSJ100 у Шереметьєво, отримавши страхові виплати, подали новий позов на $26 млн


Рідні жертв авіакатастрофи SSJ100 у Шереметьєво, отримавши страхові виплати, подали новий позов на $26 млнПредставники загиблих і постраждалих в авіакатастрофі Sukhoi Superjet 100 (SSJ100), що згорів у травні 2019 року в московському аеропорту Шереметьєво, вимагають компенсацію €26 млн від шести найбільших міжнародних корпорацій, які постачали в Росію комплектуючі для цього літака, повідомив Коммерсантъ.

Позов подано до французької фірми Safran Landing Systems (виробник механізмів посадки, у тому числі шасі, коліс та гальмівних систем), а також до зареєстрованої у Франції спільної російсько-французької компанії PowerJet (випускає двигуни для SSJ 100). У заяві зазначені і французькі фірми Liebherr-Aerospace Toulouse SAS (пневматичні системи) та Thales Avionics Lcd SAS (монітори, електронні носії інформації, радіолокаційна та навігаційна апаратура). До списку також увійшли європейський підрозділ компанії зі США Leach International Europe, яка виробляє реле, контролери та інші пристрої для розподілу електроенергії, і американська корпорація Curtiss-Wright Corp., яка надала для лайнера протипожежне обладнання, що згоріло згодом.

За словами адвокатів, звернулися 33 родичі загиблих та постраждалих пасажирів літака. Загальна сума їхніх вимог до іноземних корпорацій становила €26 млн.

За версією захисту, до катастрофи призвели конструктивні недоробки SSJ 100, що з'явилися після удару блискавки. Адвокат вважає, що грозовий розряд позбавив машину управління, вивівши з ладу її електронне обладнання та електричні ланцюги. Екіпаж «чудом повернув» літак у Шереметьєво, а благополучній посадці завадив ще один прорахунок конструкторів літака щодо його механізмів шасі.

Так, позивачі стверджують, що виробник зробив дуже міцними кріплення гідравлічного механізму прибирання стійок шасі SSJ 100 до лонжеронів крил, також встановивши їх поруч із розташованими в них паливними баками. В результаті, коли при посадці виникло навантаження, стійки шасі не «підломилися» відповідно до вимог авіаційної безпеки, а продавили лонжерон крила, спровокувавши таким чином руйнування одного з баків та пожежу.

При цьому до виробника SSJ100 — ЗАТ «Цивільн літаки Сухого» — та його власника — «Аерофлоту» — постраждалі матеріальні претензії не мають. Раніше колишній тоді міністр транспорту Євген Дітріх повідомляв, що перевізник і страхові компанії в досудовому порядку виплатили родичам загиблих у катастрофі в цілому 286,6 млн руб.

Нагадаємо, що літак SSJ100 «Аерофлоту» вилетів із Москви до Мурманська 5 травня 2019 року, але після влучення в грозовий фронт повернувся до Шереметьєво. Під час аварійної посадки лайнер, ударившись колесами об бетонку, здійснив кілька відскоків. Його конструкції при цьому деформувалися, а паливо, що виплеснулося з зруйнованих паливних баків, спалахнуло. Загинули 40 пасажирів та бортпровідник, який намагався їх врятувати. Інші 23 пасажири та четверо членів екіпажу отримали опіки та травми.  | Фориншурер