В Росії переходять на віддалене врегулювання збитків по ОСАЦВ


Законопроект про перехід на віддалене врегулювання збитків по ОСАЦВ в Росії підготовлено та перебуває на розгляді в Держдумі. У перспективі планується перевести весь процес страхового врегулювання збитків з ОСАЦВ у цифровий вигляд. Експерти дотримуються думки, що запровадження подібної ініціативи безсумнівно піде на користь усьому страховому співтовариству, проте відстрочка повного переходу до 2025 року допоможе страховикам краще підлаштуватися під нові реалії та забезпечити клієнтів справді якісним сервісом.

Врегулювання страхового випадку віддалено за допомогою спеціального сервісу підвищить швидкість вирішення проблем, а це у свою чергу покращить якість послуг з боку страхових компаній. Крім того, віддалене врегулювання спрощує процедуру як для клієнтів ОСАЦВ, так і для страховиків за рахунок виключення з ланцюжка таких складових, як додаткові етапи погодження, відвідування страхувальником офісу страхової компанії тощо.

Проте в умовах санкцій до РФ через військову агерсію в Україні та пов'язаних з ними труднощів у постачаннях IT-обладнання перехід на віддалене врегулювання вимагатиме від частини страхових компаній дещо більше ресурсів, ніж вони можуть надати у поточний період. Експерти вважають, що запровадження дистанційного врегулювання збитків сприятиме розвитку страхового ринку, але відстрочка у нинішній ситуації допоможе страховикам сконцентруватися на наданні якісних послуг та пом'якшенні наслідків кризи для клієнтів.

Страховики позитивно сприйняли ініціативу про відстрочку і вважають її прийнятною, зараз дистанційне врегулювання ведеться в добровільному порядку і компанії самі мають право приймати рішення про застосування цього інструменту. Також віддалене врегулювання збитків по ОСАЦВ у перспективі сприятиме легшому переходу безлічі послуг на російському страховому ринку онлайн-формат.  | Фориншурер