Порушення поставок вантажів через війну в Україні та COVID-19 коштуватимуть Європі 920 млрд євро втраченого ВВП


Порушення поставок вантажів через війну в Україні та COVID-19 коштуватимуть Європі 920 млрд євро втраченого ВВПЗгідно зі звітом Accenture, проблеми з ланцюжками поставок через війну Росії в Україні можуть призвести до втрати ВВП Єврозони до 920 мільярдів євро (або 7,7%) до 2023 року. Потенційні втрати пов’язані з пандемією COVID-19 та вторгненням Росії в Україну.

У звіті «Від зриву до переосмислення – майбутнє ланцюжків поставок у Європі» досліджуються три можливі сценарії того, як війна може розгортатися протягом наступного року, моделюючи вплив кожного сценарію на Єврозону з точки зору витрат і термінів відновлення.

До війни відсутність матеріальних запасів, збої в логістиці та інфляційний тиск вже підривали економічне відновлення після коронакризи. Вторгнення Росії в Україну загострило і без того важку ситуацію. Якщо конфлікт розтягнеться на 2023 рік, він може коштувати єврозоні до 318 мільярдів євро в 2022 році і до 602 мільярдів євро в 2023 році.

Хоча експертний консенсус полягає в тому, що Європа цього року уникне рецесії, поєднання COVID-19 та війни в Україні може суттєво вплинути на економіку Європи, спричинивши суттєве уповільнення її зростання.

«У той час як до війни якась нормалізація ланцюга поставок очікувалася у другій половині 2022 року, зараз ми не очікуємо, що це станеться раніше 2023 року, можливо, навіть до 2024 року, залежно від того, як розвиватиметься війна».

У звіті зазначено, що до 30% валового прибутку в Єврозоні залежить від роботи транскордонного ланцюга поставок, що ілюструє, наскільки велика частина економіки вразлива до потрясінь у ланцюжку поставок.

Accenture стверджує, що ланцюжки поставок мають змінитися, щоб враховувати нову реальність, стати більш стійкими та гнучкими, щоб забезпечити майбутнє зростання.

Для цього треба покращити динамічну видимість, ідентифікацію ризиків та рішення щодо їх пом’якшення, а також кращі методи збору даних у всьому ланцюжку створення вартості.

Компанії повинні перейти від підходу «точно вчасно» до підходу «точно на випадок», диверсифікуючи бази постачання, плануючи альтернативні маршрути вантажів, роблячи гнучкі центри розподілу та створюючи запаси. Це має свою ціну, але це «страховий поліс» від майбутніх потрясінь.  | Фориншурер