Розмір збитків інфраструктурі України від війни $104 млрд. Знищено 105 тис. автомобілів на $1 млрд.


Розмір збитків інфраструктурі УкраїниЗагальна сума прямої шкоди економіці України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури станом на 8 червня становила $103,9 млрд, свідчить дослідження у рамках проєкту "Росія заплатить" аналітичного підрозділу KSE Institute.

Скорочення загальної суми прямої шкоди інфраструктурі на $2,6 млрд пов'язано з перерахунком втрат, завданих окремим категоріям об'єктів залізничної інфраструктури, релігійним та культурним спорудам, а також втрат легкових авто.

Водночас "органічне" збільшення вартості пошкодженого/зруйнованого майна в результаті бойових дій за останній тиждень становить $1 млрд.

Зокрема, виріс збиток, заподіяний підприємствам, навчальним закладам та охороні здоров'я, дитсадкам, адмінбудівлям та складській інфраструктурі. Збитки, завдані через руйнування та пошкодження українських підприємств, уже досягли $11,5 млрд, освітніх установ — $1,6 млрд, медустанов — $1,1 млрд, дитсадків — $576 млн.

Загалом з початку війни Росії проти України пошкоджено, зруйновано чи захоплено щонайменше 44.8 млн кв. м житла, 256 підприємств, 6,3 тис. залізничних колій, 656 медустанов, 1177 навчальних закладів, 668 дитсадків, 198 складів, 20 торговельних центрів, 28 нафтобаз.

Порівняно з попереднім звітом, збитки залізничної інфраструктури та рухомого складу скоротилися на $1 млрд і станом на 8 червня склали $2,7 млрд. У результаті бойових дій пошкоджено 6,3 тис. шляхів та 41 міст, уточнюється в повідомленні.

Уточнення пов'язані з коригуванням коефіцієнта пошкодження майна на неконтрольованих територіях.

Крім цього, українці втратили 105 тис. автомобілів на загальну суму $968 млн, тоді як попередня оцінка становила $1,6 млрд, зазначено в релізі.

Щодо збитків від руйнування релігійних будівель, то воєнні дії, за останніми даними, пошкодили 141 релігійний та 203 культурні об'єкти, сума збитків становить $81 млн проти попередньої оцінки в $272 млн.  | Інтерфакс-Україна