Страховики Німеччини виступають за загальну концепцію страхового захисту від стихійних лих


Оскільки 2021 рік став найдорожчим роком для німецьких страховиків після повені в долині Ар, місцева страхова індустрія виступає за загальну концепцію страхового захисту, адаптації до зміни клімату та запобігання ризикам як єдиної довгострокової стійкої альтернативи обов’язковому страхуванню від природних наслідків.

«Обов’язкове страхування має вузькі межі, якщо воно реалізується відповідно до конституції», – пояснює генеральний директор Німецької асоціації страховиків (GDV) Йорг Асмуссен. Його можна буде реалізувати лише зі значно обмеженим страховим покриттям, наприклад, лише для будівель з високим ризиком або лише для нових будівель, а це означає, що таке рішення все одно залишить багато ризиків незастрахованими і, таким чином, збереже значний розрив у захисті.

Страховики все ще виступають за загальну концепцію страхового захисту. У позиції, опублікованій у жовтні 2021 року, GDV виступає за прийняття комплексного рішення, що спирається на освіту, обов’язкові заходи для приватної та державної профілактики та страхування. Ця загальна концепція містить три основні елементи:

  • Обов’язкові кроки з адаптації до зміни клімату
  • Страхування для власників приватних будинків
  • Забезпечення на випадок катастрофічних втрат

Ці три елементи утворюють одиницю за часом і змістом. Як загальна система, вони взаємозалежні, тому майбутні покоління все ще можуть використовувати стійкі запобіжні заходи, такі як фінансова безпека від шкоди, спричиненої стихійними лихами. Ізольована реалізація окремих елементів, з іншого боку, не є стійким рішенням.

«Повені, сильні дощі, шторми, пожежі, спека, посухи: частота та інтенсивність таких подій збільшуються через зміну клімату. Тому адаптація до зміни клімату більше не є абстрактним завданням для міжнародних конференцій. Це реалістичний сценарій, який ми відчули на власному досвіді», — наголошується у документі GDV. Три елементи стратегії, запропоновані GDV, будуть поєднувати забезпечення більш безпечних структур і розширених джерел публічної інформації з розширеною та краще адаптованою формою елементарного страхового захисту, що охоплює більший діапазон природних небезпек, таких як повені та сильні дощі. Нарешті, залучення держави було б необхідним, щоб забезпечити підтримку у разі катастрофічних втрат та обмежити вплив на ринок (так зване «правило стоп-лоссу»).  | Фориншурер