У зв'язку з дефіцитом автозапчастин в Росії розмір страхових виплат по ОСАЦВ зріс на 13%


У звУ зв'язку з дефіцитом автозапчастин на російському ринку та закономірним зростанням їх вартості, для водіїв важливо, щоб страхова виплата могла покрити вартість ремонту у разі ДТП. Нова статистика Російського Союзу Автостраховиків (РСА) свідчить про те, що середній розмір страхових виплат у травні 2022 року зріс на 13%.

Потрібно розуміти, що таке значне підвищення середньої виплати неминуче впливає на середню вартість полісів ОСАЦВ. При цьому розмір середньої премії ОСАЦВ вдавалося підтримувати на стабільному рівні протягом трьох років. Значний вплив на вартість «автоцивілки», безумовно, має індивідуалізація: завдяки індивідуальній тарифікації акуратні безаварійні водії платять значно менше за «лихачів».

За даними РСА на момент грудня 2021 року 10,1 млн. автовласників мали максимальну знижку на ОСАЦВ за коефіцієнтом «бонус-малус» (КБМ). Усього безаварійних водіїв у Росії, згідно зі статистикою, близько 80%, тож для них вартість полісів не змінювалася, або знижувалася.

Згідно з новими даними РСА, коефіцієнт збитковості сегмента ОСАЦВ збільшується: порівняно з першим кварталом 2021 року він зріс на 0,8 п.п. і становив 96,2% у першому кварталі цього року. Це означає, що практично весь обсяг страхових премій розподіляється на тих автомобілістів, які, на жаль, потрапили в ДТП не з власної вини.

ОСАЦВ наблизилося до своєї межі рентабельності, і страховики очікують продовження цієї тенденції у зв'язку зі зростанням цін на запчастини і відповідно збільшеними страховими виплатами.

Практика розширення тарифного коридору добре зарекомендувала себе протягом останніх кількох років, тому що сприяла, з одного боку, стримування вартості ОСАЦВ для акуратних водіїв, а з іншого боку не дозволяла ринку ОСАЦВ стати повністю нерентабельним. В результаті у виграші залишаються насамперед постраждалі в ДТП водії, які продовжуватимуть отримувати страхові виплати, достатні для покриття вартості ремонту. Звичайно, зі зростанням цін на запчастини зростає і вартість цих виплат.

На розмір страхової виплати безпосередньо впливають довідники середньої вартості запчастин, які оновлюються раз на три місяці. Останню діючу версію довідників було введено 19 березня 2022 року, що не відображало лютневе зростання вартості автозапчастин. У наступній версії, що набирає чинності вже 19 червня, буде відображено актуальні ціни, що за прогнозами експертів також сприятиме зростанню середньої виплати з ОСАЦВ.  | Фориншурер