Munich Re попереджає страховиків про активізацію сезону ураганів в 2022 році


Munich Re попереджає про активізацію сезону ураганів в 2022 роціПерестраховик Munich Re попереджає, що цьогорічний сезон ураганів може бути «надзвичайно активним». Основна фаза сезону ураганів, яка має розпочатися в найближчі тижні, буде характеризуватися кліматичними умовами, сприятливими для утворення шторму над Північною Атлантикою. Останній подібний ряд років з такими умовами Ла-Ніньї був у 1998-2000 роках.

Перестраховик очікує до 18 "іменних" циклонів у тропічній Північній Атлантиці протягом сезону 2022 року. З цих 18 приблизно 8 можуть бути ураганами, включаючи, можливо, 4 великі урагани зі швидкістю вітру, що перевищує 177 км/год.

«Три роки поспіль умов ENSO, які сприяють тропічним циклонам, є справді незвичайними. Зайве говорити, що для страховиків надзвичайно важливо визначити, чи це було просто випадковістю чи може стати більш поширеним у майбутньому. У будь-якому випадку, чи впливає зміна клімату на такі фази ENSO, як Ель-Ніньйо та Ла-Нінья, і якщо так, то це є предметом інтенсивних досліджень».

Munich Re вказав на зміну клімату як на фактор у своїх прогнозах щодо ураганів. Хоча зміна клімату, як правило, не викликає більше тропічних циклонів, вона викликає частіші сильні урагани з руйнівними вітрами та шторми з екстремальними опадами.

У 2021 році в Північній Атлантиці пройшов 21 тропічний циклон, у тому числі 7 ураганів і 4 великі урагани з категоріями від 3 до 5. Найдорожчим тропічним циклоном року був ураган Іда, який завдав 65 мільярдів доларів, з яких 36 мільярдів доларів виплатили страховики. Попередній рік включав рекордний сезон ураганів: не менше 30 штормів.

Умови ENSO також, ймовірно, впливатимуть на сезон тайфунів у північно-західній частині Тихого океану, хоча і з приблизно протилежним ефектом. Таким чином, Munich Re очікує, що рівень штормової активності буде трохи нижчим за довгостроковий середній показник у північно-західній частині Тихого океану. З 1965 по 2021 рік регіон відвідували в середньому 25,9 тропічних циклонів на рік, у тому числі 16,2 тайфунів і 8,8 особливо потужних тайфунів 3-5 категорій.

Хоча Японія зазвичай є домом для найбільших збитків, пов’язаних із тайфуном, компанія заявила, що спостерігає тенденцію до збільшення застрахованих збитків у Китаї та Індії.  | Фориншурер