Індійський іншуртех Digit Insurance, 30% якого належить групі Fairfax, планує залучити на IPO $500 млн


Індійський іншуртех Digit Insurance, 30% якого належить групі Fairfax, планує залучити на IPO $500 млнІндійська іншуртех-компанія Digit Insurance, 30% якої належить фінансово-страховій групі Fairfax канадського мільярдера Према Ватси, розглядає можливість залучення близько 500 мільйонів доларів на первинному публічному розміщенні за оцінкою від 4,5 до 5 мільярдів доларів, повідомили Reuters джерела на ринку.

Заснована в 2017 році, Digit намагається отримати вигоду з недостатнього проникнення ринку загального страхування в Індії разом із потребою користувачів у кращому досвіді роботи з клієнтами по врегулюванню претензій, хоча IPO в країні за останні кілька місяців не досягли успіху.

Букранерами угоди Digit призначив Morgan Stanley та індійський інвестиційний банк ICICI Securities. Свої проекти документів він планує подати до регулятора ринків до вересня 2022 року, а список до січня.

На початку цього місяця Digit була оцінена майже в 4 мільярди доларів, коли вона залучила новий транш фінансування. Наразі компанія залучила понад 400 мільйонів доларів від Sequoia Capital, A91 Partners та Faering Capital, а також канадської Fairfax.

Найбільше IPO Індії було розміщення акцій державної компанії Life Insurance Corp. Але після лістингу на біржі її акції впали на 7,8% після того, як вона залучила 2,7 мільярда доларів, що набагато менше, ніж планувалось зібрати 12 мільярдів доларів. Фінтех-компанія Paytm також зробила свій дебют у листопаді минулого року після IPO на суму 2 мільярди доларів.

Індійським стартапам також було важко залучити гроші в приватному порядку цього року після буму 2021 року.

Індійський страховий регулятор вимагає, щоб компанії в цьому секторі працювали щонайменше п’ять років, перш ніж стати публічними. Digit виконає цю умову до вересня та планує залучити гроші, пропонуючи нові акції разом із Fairfax, найбільшим акціонером з близько 30%, скорочуючи свою частку.

Засновник Digit Камеш Гоял — ветеран страхової галузі, який працював з німецькою Allianz та очолював її індійське спільне підприємство. Індійська зірка крикету Вірат Колі є інвестором та амбасадором бренду.

За даними Управління регулювання та розвитку страхування Індії, у 2020-2021 році рівень проникнення страхування в Індії становив лише 0,94% з 0,56% приблизно 20 років тому.

Digit обслуговує понад 20 мільйонів клієнтів у сфері страхування автомобілів, велосипедів, здоров’я та подорожей. Його дохід зріс на 62% до приблизно 675 мільйонів доларів в минулому фінансовому році, випередивши зростання галузі на 11%. Компанія зафіксувала чистий збиток у розмірі 7,8 мільйона доларів при доході в 309 мільйонів доларів у 2020-2021 році, але її останній прибуток або збитки неможливо було відразу встановити.

Digit є одним з небагатьох стартапів-єдинорогів Індії з оцінкою понад 1 мільярд доларів, який є прибутковим або близьким до прибутковості.

Банкіри кажуть, що попит на IPO Digit залежатиме від того, як він оцінює свої акції, а також від макроекономічних факторів. Побоювання інфляції та зростання процентних ставок впливають на попит на IPO в Індії та за кордоном.  | Фориншурер