В яких країнах найкращі системи охорони здоров'я? Рейтинг за доступністю та ефективністю


В яких країнах найкращі системи охорони здоровЄвропейські країни та Австралія очолили новий рейтинг міжнародних систем охорони здоров'я у звіті, опублікованому впливовим американським аналітичним центром. Перше місце у списку посіла Норвегія, слідом - Нідерланди та Австралія.

У 2017 році, востаннє, коли такий рейтинг було складено, його очолила Національна служба охорони здоров'я Великобританії (NHS), але за 5 років опустилася на четверте місце. Система охорони здоров'я США посіла останнє місце, яке не змінюється з 2004 року, коли вперше було опубліковано рейтинг з 11 країн.

У рейтингу "Mirror, Mirror: Reflecting Poorly" оцінюється ефективність систем охорони здоров'я в Австралії, Канаді, Франції, Німеччині, Нідерландах, Новій Зеландії, Норвегії, Швеції, Швейцарії, Великобританії та США.

Складений американською групою захисту інтересів охорони здоров'я Фонд співдружності рейтинг оцінював 11 багатих країн у п'яти категоріях:

  • доступ до охорони здоров'я
  • процес лікування
  • адміністративна ефективність
  • справедливість
  • результати

Кожна категорія містить декілька елементів медичних послуг. Наприклад, оцінка доступу до медичної допомоги охоплює як доступність медичної допомоги, так і час, витрачений на її отримання.

Загалом, найбільш ефективними країнами виявилися ті, хто скоротив витрати на медичне обслуговування для пацієнтів, йдеться у звіті, наголошуючи на обмеженнях на особисті витрати (невідновлювані витрати пацієнта) у Норвегії та Швейцарії, а також рішення Німеччини від 2013 року скасувати плату за прийом у лікаря.

Порівняльні показники ефективності системи охорони здоров’я

Які країни світу очолили новий рейтинг міжнародних систем охорони здоров

У звіті йдеться, що підвищення доступності охорони здоров'я - за рахунок його безкоштовності, як у Британії, або спрощення та обмеження вартості медичного страхування, як у Швейцарії - йде пліч-о-пліч з вищими показниками адміністративної ефективності.

Норвегія і Нідерланди, що займають перші місця в рейтингу, заслужили похвалу за швидкість доступу до медичного обслуговування.

У звіті висвітлено ініціативи, такі як закон Норвегії про права пацієнтів, який встановлює право на отримання медичної допомоги у певні терміни, та вимогу Нідерландів про те, що лікарі загальної практики повинні надавати не менше 50 годин позаурочної роботи щороку для збереження своїх медичних ліцензій як приклад ефективної політики охорони здоров'я у дії.

Хоча охорона здоров'я у Британії була найдоступнішою - NHS надавала універсальну допомогу, яка переважно безкоштовна для пацієнтів, - рейтинг країни знизився через тривале очікування лікування.

Оцінки ефективності системи охорони здоров’я: доступність

Які країни світу очолили новий рейтинг міжнародних систем охорони здоров

Звіт також показав, що розрив у доступі до медичного обслуговування між багатими та бідними у Великій Британії збільшився. Незважаючи на високі бали в інших категоріях, цей факт сприяв падінню Великобританії з першого на четверте місце.

Системи охорони здоров'я США, Великобританії та Швеції отримали високі оцінки за процес надання медичної допомоги, а також за такі профілактичні заходи, як мамографія та вакцини проти сезонного грипу.

Ефективність системи охорони здоров’я в порівнянні з витратами

Які країни світу очолили новий рейтинг міжнародних систем охорони здоров

Однак у звіті США опинилися на останньому місці за рештою всіх категорій. Загальні результати американської системи охорони здоров'я настільки відстали від десяти інших країн, що автори звіту були змушені змінити спосіб розрахунку середніх показників по країні.

Відповідно до методології звіту, США були "настільки істотним відхиленням, що вони негативно спотворили середні показники".

Іншими словами, американська система охорони здоров'я показала погані результати в аналізі звіту, що несправедливо виставила в невигідному світлі інші. Особливе занепокоєння авторів звіту викликали погані показники здоров'я в американській страховій системі.

У той час як США витрачають на охорону здоров'я найбільше порівняно з їхнім ВВП, у них найвищий рівень материнської смертності та запобіжних смертей серед 11 досліджених країн. Згідно зі звітом, американці також відчували себе гірше, і їхня тривалість життя скорочувалася.

Висновки звіту

Загалом звіт Фонду Співдружності показав, що країни з найкращими показниками забезпечили загальне медичне страхування та усунули цінові бар'єри для охорони здоров'я.

Вони також інвестували в первинну медичну допомогу на муніципальному рівні, наприклад сімейні лікарі, і знизили адміністративний тягар складних систем фінансування, що покладаються на пацієнтів та медичний персонал.

Нарешті, найбільш успішні країни інвестували кошти в соціальні послуги, такі як догляд за дітьми, транспорт, громадська безпека, покращення житлових умов та розширення пільг для працівників, що призвело"до здоровішого населення та зменшення вимог до охорони здоров'я, яких можна уникнути.  | Фориншурер