ЄС прийняв 6-й пакет санкцій проти РФ, який включає нафтове ембарго та заборону страхування та перестрахування російських суден


ЄС прийняв 6-й пакет санкцій проти Росії, який включає нафтове ембарго та заборону страхування та перестрахування російських суденПід час північних дебатів на саміті у Брюсселі лідери країн та урядів Євросоюзу погодили компромісний план ембарго двох третин російської нафти. Заборона стосуватиметься лише поставок морем, імпорт трубопроводом продовжиться.

Президент Ради ЄС Шарль Мішель оголосив про угоду, заявивши, що вона скоротить величезне джерело фінансування російської військової машини, передає EuroNews.

Також шостий пакет санкцій проти Росії включає відключення Сбербанку від системи SWIFT, заборону страхування та перестрахування російських морських суден європейськими компаніями, заборона надання російським компаніям цілого ряду бізнес-послуг і дуже важливо - призупинення мовлення в Європейському Союзі ще трьох російських державних каналів, заявила Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Раніше Президент України Володимир Зеленський закликав європейських лідерів припинити "внутрішні суперечки", які перешкоджають запровадженню заборони на постачання нафти та шостого пакету санкцій.

Проти повного ембарго виступав зокрема прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, оскільки його країна, яка не має виходу до моря, отримує понад 60% нафти з Росії трубопроводом "Дружба".

Крім того, в перший день саміту Євросоюз і його партнери з "Великої сімки" прийняли рішення про виділення Україні €9 млрд фінансової допомоги як гранти та пільгові кредити.  | Фориншурер