Страхові тарифи для авіакомпаній та судноплавців, які постраждали від війни в Україні, зросли вдвічі


Страхові тарифи для авіакомпаній та судноплавців, які постраждали від війни в Україні, зросли вдвічіГлобальні страховики збільшують вдвічі тарифи для деяких авіакомпаній і судноплавних компаній, які особливо постраждали від війни в Україні. За даними страхового брокера Marsh, світові комерційні страхові премії зросли в середньому на 11% у першому кварталі 2022 року.

Але загальна цифра маскує різкіші рухи в деяких секторах і охоплює лише перші п’ять тижнів після вторгнення Росії в Україну. Війна, як правило, є виключенням з основних умов договорів страхування, тому клієнти купують додаткове військове покриття.

Гаррет Ханрахан, керівник глобального авіаційного підрозділу Marsh, заявив, що через конфлікт авіаційне страхування для України, Росії та Білорусі більше не доступне. За його словами, для решти світу страхове покриття авіації від військових ризиків подвоїлося, оскільки страховики намагаються відшкодувати частину своїх збитків. «Ринок страхування авіакаско з покриттям військових ризиків починає знижуватися через підвищення тарифів».

Військова агресія Росії може призвести до страхових втрат у розмірі 16-35 мільярдів доларів у так званих "спеціальних" класах страхування, таких як авіація, морський транспорт, торговельні кредити, політичні ризики та кіберстрахування.

За даними S&P Global, лише виплати авіаційного страхування можуть становити 15 мільярдів доларів через те, що близько чотирьох сотен орендованих літаків опинилися в РФ в результаті західних санкцій і російських контрзаходів. Один лізингодавець назвав нещодавнє підвищення ставок на свою страховку як «неприємне видовище».

Деяким лізингодавцям літаків - сектору ринку, який особливо піддається впливу, оскільки їхні літаки застрягли в Росії - тепер довелося сплачувати в 10 разів більшу премію від початкової, сказав один андеррайтер, деякі страховики можуть «назвати свою ціну» лізингодавцям і ті будуть змушені платити за завищеними тарифами.

У страхуванні суден страхувальники сплачують додаткову премію за «порушення», коли судно заходить у особливо небезпечні води, місця розташування яких оновлюються ринком Lloyd's. Для району навколо російських та українських вод у Чорному та Авовському морях цей показник зріс у кілька разів, за словами трьох страхових джерел, приблизно до 5% вартості корабля з 0,025% до вторгнення, що становило мільйони доларів за семиденний страховий поліс.

Кожного разу, коли корабель заходить у ці води, він повинен платити цю додаткову премію.

Тарифи на судна, що заходять в інші російські води, зросли щонайменше на 50% після того, як ринок Lloyd's класифікував усі російські порти як високоризикові. Через небезпеку деякі морські страховики також припинили надавати страхове покриття для регіону.

У той час як Росія стала забороненою зоною для багатьох компаній через санкції, введені після вторгнення РФ в Україну, деякі транснаціональні компанії продовжують вести бізнес там, а також в Україні в різних галузях від сільського господарства до енергетики. Їм потрібна страховка, щоб зберегти свій бізнес відкритим. Місцеві компанії також покладаються на страхування від пошкодження товарів, будівель і транспортних засобів, а також від травм або втрат життя співробітників.

Санкції проти Росії вже змушують страховиків відмовитися від покриття обмежених російських юридичних і фізичних осіб, тоді як санкції Великобританії та Європи щодо авіаційного страхування поширюються не тільки на окремі компанії, але й на всі російські фірми.

Страховики стурбовані репутаційною шкодою ведення бізнесу в Росії, а також стурбовані збитками майна та затримками виплат в Україні.

Як повідомляв Форіншурер, авіакомпанії світу готуються до потенційно тривалого блокування ключових коридорів польотів зі сходу на захід після того, як Європейський Союз та Москва ввели заборони використання свого повітряного простору. США та Канада також здійснили аналогічні дії у відповідь на вторгнення Росії в Україну. Такі безпрецедентні кроки спрямовані на те, щоб змусити РФ припинити найстрашніший напад на європейську державу з часів Другої світової війни.

Росія у відповідь заборонила проліт над своєю територією авіакомпаніям з десятків країн, включно з усіма 27 членами Європейського Союзу, після того, як міністри ЄС погодилися відмовити у в'їзді російським літакам, включаючи приватні літаки олігархів країни.

Санкції спровокували скасування рейсів та дорогі об'їзди, перешкоджаючи відновленню галузі після пандемії та завдаючи удару по лізинговій галузі, що базується в основному в Ірландії, якій було наказано припинити вести відносини з російськими авіакомпаніями.

Експерти кажуть, що без доступу до російських повітряних трас перевізникам доведеться перенаправляти рейси на південь, а також уникати зони напруженості на Близькому Сході.  | Фориншурер