Топ-менеджери банків та страхових компаній оцінили системні ризики фінсектору України в 2022 році


Топ-менеджери банків та страхових компаній оцінили системні ризики фінсектору в 2022 роціУчасники опитування рекордно погіршили оцінки стану фінансового сектору України з травня 2018 року – від запровадження опитування. Про це свідчать результати “Опитування про системні ризики фінансового сектору” за травень 2022 року.

У травні 2022 року керівники найбільших банків та страховиків України суттєво погіршили власні оцінки поточного стану фінансового сектору. Баланс відповідей очікувано сягнув найнижчого значення за весь час спостережень. І хоча більше половини респондентів оцінили поточний стан фінсектору як задовільний, майже третина – як поганий чи дуже поганий.

88% топ-менеджерів вважали, що ситуація у фінсекторі погіршилася за останні шість місяців. Це більше ніж удвічі гірший баланс відповідей, якщо порівняти з періодом початку коронакризи.

Переважна більшість керівників фінустанов очікують на подальше погіршення стану фінансового сектору в наступні шість місяців, лише 9% опитаних прогнозують його поліпшення.

94% оцінили рівень ризику у фінансовому секторі як високий чи дуже високий.

Водночас загальна оцінка стійкості фінансового сектору до значних негативних подій майже не змінилася порівняно з кінцем 2021 року. Майже половина фінустанов оцінювали її як середню. Частка опитаних, які вважали стійкість фінсектору високою або дуже високою, навіть дещо зросла.

НБУ опитав топ-менеджерів банків та страхових компаній щодо системних ризиків фінсектору в 2022 році

Всі респонденти зазначили головним джерелом ризику війну з росією. Серед найбільших джерел ризику переважали макроекономічні фактори: рівень інфляції, обмінного курсу, динаміка припливу інвестицій, вартість активів та якість застави. Також серед основних загроз залишився фактор шахрайства та кібернетичних загроз – він на шостому місці. Натомість фактор корупції, діяльності правоохоронних органів та судової системи, що лідирував з 2018 року, навіть не потрапив до десятки найбільших джерел ризику.

Схильність фінансових установ до ризику за останні пів року суттєво зменшилася до найнижчого рівня з другої половини 2020 року.

НБУ опитав топ-менеджерів банків та страхових компаній

Опитування проводилося з 12 до 25 травня 2022 року. Участь у ньому взяли керівники 22 банків, 12 страхових та однієї інвестиційної компанії. До вибірки не потрапили фінансові установи, до яких запроваджено спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції). Підсумкові результати не зважувалися на розмір банку/компанії чи їхньої частки на ринку – усі відповіді рівноцінні.

Опитування про системні ризики фінансового сектору вивчає сприйняття найбільшими банками та небанківськими фінансовими установами поточних та потенційних ризиків для фінансового сектору і проводиться Національним банком України двічі на рік. Його результати відображають оцінку топменеджерами фінустанов стану фінансового сектору за минулі 6 місяців та очікування на наступні пів року.

Представлені результати ґрунтуються на отриманих відповідях респондентів і можуть не збігатися з оцінкою ризиків фінансової системи Національним банком України. Наступне Опитування про системні ризики фінансового сектору буде опубліковане в листопаді 2022 року.  | Фориншурер