ЄС залишить у шостому пакеті санкцій заборону страхування танкерів, що перевозять російську нафту


ЄС залишить у шостому пакеті санкцій заборону страхування танкерів, що перевозять російську нафтуЄвропейський союз виключив із шостого пакету санкцій проти Росії заборону судноплавній галузі блоку перевозити російську нафту через занепокоєння деяких країн-членів щодо економічного впливу цих заходів, повідомляє Financial Times.

Єврокомісія відхилила свою пропозицію заборонити перевезення російської нафти морськими шляхами до третіх країн, оскільки зіткнулася з жорсткою позицією Греції та Мальти. На ці дві країни припадає понад половина танкерного флоту Євросоюзу.

Запропонована заборона на морські перевезення нафти з РФ розглядалася як спосіб ускладнити Путіну можливості для зменшення негативних наслідків після можливого ембарго в Європі, шляхом транспортування нафти в інші країни світу.

Єврокомісія також пропонувала заборонити європейським компаніям надавати послуги, включаючи страхування, необхідні для транспортування російської нафти по всьому світу. Очікується, що цей пункт збережеться, попри небажання деяких держав-членів.

Юрист з морського права Quadrant Chambers Девід Семарк вважає, що заборона страхування ЄС для танкерів, що перевозять російську нафту та продукти нафтопереробки, все одно "означатиме заборону російської нафти в усьому світі".

Орієнтація на морське страхування є потужним інструментом, оскільки більшість російської нафти транспортується танкерами, а найбільші спеціалізовані страхові компанії в цьому секторі працюють переважно в західних країнах.

Усі 13 членів клубу страхування захисту та відшкодування збитків (P&I), які покривають зобов'язання перед третіми сторонами, включаючи розлив нафти з танкера, вивезення уламків і травми, керуються з Великої Британії, ЄС, Норвегії, США та Японії і охоплюють 90% океанських суден.

Більшість портів вимагають, щоб судна мали сертифікацію P&I, і покупці російської нафти вкрай неохоче потрапили б на гачок через претензії, які можуть досягти сотень мільйонів доларів без такого страхового покриття.

Дипломати сподіваються, що Великобританію вдасться переконати підписати захід про фінансові послуги, що було б критичним, враховуючи важливість страхового ринку Lloyd's of London.

Якщо буде введена скоординована заборона ЄС, США та Великої Британії на морські фінансові послуги, деякі експерти з судноплавства вважають, що торгівля російською нафтою все більше покладатиметься на тактику "примарного флоту", яка використовується в торгівлі іранською та венесуельською нафтою. Мова йде, наприклад, про введення суден під фальшиві реєстри, підробка сигналів про місцезнаходження, змішування нафти та багаторазова передача вантажів.  | Фориншурер