Як геополітика та вторгнення Росії в Україну вплине на прибутковість страхової галузі Європи?


Як геополітична напруженість та вторгнення Росії в Україну вплине на прибутковість страхової галузі Європи?Вторгнення Росії в Україну додало невизначеності до того, що інакше було сприятливим прогнозом процентних ставок для страховиків у Європі, йдеться у новій записці DBRS Morningstar.

Європейські страховики навряд чи побачать переваги зростання прибутковості облігацій у всьому світі, оскільки агресія Росії «додала зустрічний вітер для перспектив економічного зростання».

DBRS Morningstar очікує повільного зростання EA в найближчій перспективі, оскільки на економічну активність впливає вторгнення Росії в Україну через вищу інфляцію, слабкість довіри та порушення торгівлі. За останні місяці рівень інфляції стрімко зріс, досягши 7,5% у річному обчисленні в квітні, що є найвищим показником за всю історію. Це може призвести до посилення монетарної політики швидше, ніж очікувалося раніше.

Європейський центральний банк очікує припинити купівлю чистих активів у третьому кварталі 2022 року, при цьому підвищення політичних ставок є сигналом «десь після» завершення його програми купівлі активів. З огляду на вищу інфляцію, ніж очікувалося, тепер деякі учасники ринку очікують першого підвищення політичної ставки у вересні цього року, а деякі навіть у липні замість 2023 року.

У той час як зростання прибутковості облігацій Європейської зони було приблизно однаковим у всьому світі, нижчий ріст на континенті може обмежити вищу прибутковість.

З огляду на зростання інфляції, спричиненої більшою мірою вищими цінами на сировину, а не сильним зростанням, ймовірний сценарій «стагфляції», коли прибуток від інвестицій залишається слабким. Погіршення кредитних показників також загрожуватиме прибутковості страховиків від інвестицій, оскільки позичальники перебувають під тиском вищої вартості життя та підвищення процентних ставок. У реальному вимірі (тобто після врахування ефектів інфляції) дохідність облігацій може впасти далі на від’ємну територію, що ускладнить страховикам компенсацію вищих витрат з більшою прибутковістю.

Оскільки страховики є великими інвесторами в державний борг і взаємопов’язані з фінансовою системою країн, де вони ведуть бізнес, на їхні фінансові результати можуть вплинути зміни суверенних кредитних рейтингів. На рейтинги страховиків із великим ризиком для суверенних держав можуть вплинути, якщо зниження суверенних рейтингів відбудеться в цей період посилення геополітичної напруженості.  | Фориншурер