Висока інфляція вплине на прибуток страховиків ринку EMEA і може призвести до негативних наслідків


Висока інфляція вплине на прибуток страховиків ринку EMEA і може призвести до негативних наслідківАналітики Moody's Investors Service попередили, що тривалий період високої інфляції вплине на прибуток страховиків ринку EMEA (Europe, Middle East and Africa) і може призвести до негативних наслідків.

Зокрема, страховики майна та від нещасних випадків (P&C) зіткнуться з більшими витратами на відшкодування збитків через інфляцію, хоча вони можуть бути компенсовані певним підвищенням страхових тарифів.

У той же час вимірюване підвищення процентних ставок повинно збільшити інвестиційний дохід страховиків P&C, який стримували наднизькі ставки протягом останнього десятиліття.

Moody's додали, що з точки зору економічного капіталу підвищення тарифів є позитивним для всіх страховиків, особливо для тих, чиї вимоги щодо платоспроможності чутливі до зміни ставок.

Однак стійка вища інфляція також може створити більший тиск як для P&C, так і для страховиків життя, стверджують аналітики, що може призвести до серйозного погіршення комбінованого коефіцієнта P&C сектора EMEA.

Висока інфляція може уповільнити економічне зростання або навіть спровокувати спад, пригнічуючи попит на багато видів страхування та підвищуючи ризик різкого підвищення процентних ставок.

На відміну від більш поступового збільшення, це було б негативним для страховиків, впливаючи на їх власний капітал та показники кредитного плеча.

Поєднання повільного зростання, високої інфляції та швидкого зростання ставок також може спричинити високу волатильність фінансового ринку, завдаючи шкоди прибутку від інвестицій страховиків та коефіцієнту платоспроможності.

– «Для страховиків вплив інфляції залежить від її сили та тривалості, а також від розміру та швидкості будь-якого підвищення процентної ставки, спрямованого на її компенсацію», – кажуть у Moody's. – «Висока інфляція може стримувати економічне зростання, завдаючи шкоди страховому попиту; і якщо це супроводжується швидким зростанням тарифів та волатильністю ринку, власний капітал, прибутки та економічний капітал страхових компаній впадуть».  | Фориншурер