Кіберстрахування — найбільш швидкозростаючий ринок страхування: премії зростають щорічно на 27%


Кіберстрахування є найбільш швидкозростаючим ринком страхування в світі: премії зростають щорічно на 27%Аналітики JP Morgan стверджують, що кіберстрахування є одним з найбільш швидкозростаючих ринків страхування, а премії зростають на 27% CAGR (2017-2021 рр.), але, незважаючи на високе зростання в цьому класі, аналітики стверджують, що прибутковість галузі висока — середній комбінований коефіцієнт 77% проти 100% для ринку нерухомості та відповідальності (P&C).

З початку 2020 року зростання тарифів в кіберстрахуванні прискорювалося, збільшившись більш ніж на 100% наприкінці 4 кварталу 2021 року. Аналітики очікують, що ці умови збережуться принаймні в першій половині 2022 року через зменшення страхової місткості.

Прибутковість галузі покращилася в порівнянні з 2021-2020 рр, а підвищення цін має сприяти значному покращенню коефіцієнтів збитків у 2022 році та далі.

Крім того, аналітики також додали, що спеціалізована страхова компанія Beazley має найбільшу частку на ринку кіберстрахування в усьому світі, близько 18% від загальної суми премій. Beazley не розкриває кіберприбутковість, однак нормативні дані свідчать про загальне співвідношення ~70% у 2020 році в її кібер-бізнесі в США, що набагато більше, ніж прогнози компанії щодо ~90% COR на рівні групи на 2022 рік.

Страховику вдалося уникнути більшості великих втрат у кіберзахисті з кількох причин, серед яких наявність міцних і стійких договорів про перестрахування, кращий вибір ризиків і зосередженість на бізнесі малого та середнього бізнесу.

Крім того, німецький гігант перестрахування Munich Re збільшив свої кіберпремії на 43% CAGR (2017-2021 рр), перевершивши ринок, з амбіцією отримати частку 10% ринку в довгостроковій перспективі. Кіберризики є стратегічною опорою Munich Re, і компанія, схоже, почувається більш комфортно в цьому класі, ніж деякі її конкуренти з перестрахування.

Сьогодні існують дві основні проблеми для компаній, які створюють кіберстрахування, першою з яких є обмежені дані та відсутність досвіду серйозних збитків.

Що стосується кіберстрахування, то клас розробляється набагато раніше, а це означає, що дані про претензії дуже обмежені, а ландшафт загроз, ймовірно, буде рухатися набагато швидше, ніж у більшості інших видів бізнесу.

Ті компанії, які знаходяться в авангарді кіберінновацій, включаючи Beazley і Munich Re, найкраще підходять для боротьби з новими загрозами, оскільки обидві компанії мають розвинені можливості управління ризиками та моніторингу, що в кінцевому підсумку повинно допомогти їм уникати нових ризиків, що розвиваються.

Друга проблема розвивається навколо системного ризику або ризику агрегації. Глобальна взаємопов’язаність систем може дозволити одній події мати глобальний вплив, тому дуже важко оцінити, наскільки дорогою може бути системна подія або велика втрата для галузі.  | Фориншурер