ЦБ Росії дозволив страховикам робити залік премій та виплат при розрахунках з перестраховиками "недружніх країн"


Страховики РФ отримали право провести залік коштів, призначених для виплати перестраховиком з країни, що входить до переліку "недружніх країн", та коштів, призначених російським страховиком на оплату премії за договором перестрахування тому ж перестраховику, повідомляє Банк Росії.

При здійсненні заліку страхової виплати за договором перестрахування та страхової премії за договором перестрахування російським страховикам слід брати до уваги наступне - "зобов'язання припиняється повністю або частково заліком зустрічної однорідної вимоги, термін якої настав або термін якої не вказано або визначено моментом запитання. Для заліку достатньо заяви однієї сторони, залік за договором перестрахування не є угодою, і "не вимагає перерахування російським страховиком грошових коштів", для здійснення заліку "не потрібне отримання дозволу Банку Росії", повідомляє регулятор.

Крім того, у листі ЦБ вказує на відсутність законодавчої заборони на отримання коштів російськими страховиками "від страховиків, перестраховиків, страхових брокерів, які є особами недружніх держав, а також підконтрольними особам недружніх держав".

Коментуючи опублікований ЦБ лист із роз'ясненнями про порядок проведення розрахунків за договорами перестрахування з контрагентами з переліку недружніх країн, в Асоціації професійних страхових брокерів (АПСБ) відзначили як важливу тезу ЦБ про те, що "отримання грошей від страховиків, перестраховиків та страхових брокерів з "країн не заборонено законом".

Істотним є роз'яснення у тому, що "не заборонено законом погашення зобов'язань російського страховика чи страхового брокера перед компанією з "недружньої" країни заліком, оскільки залік перестав бути угодою". У цьому для заліку достатньо заяви російського страховика чи страхового брокера.

"Крім того, розірвання договору перестрахування, укладеного з особами з "недружніх" країн, також можливе без погодження з регулятором, якщо така угода не передбачає обов'язку перерахування коштів російським суб'єктом страхової справи юрособі з "недружньої" держави".

Таким чином, договір перестрахування, укладений з особами з "недружніх" країн, можна не розривати достроково, якщо він не передбачає наступних оплат перестрахувальної премії, оскільки отримання виплат за такими договорами не порушуватиме закон. Якщо ж договір перестрахування передбачає розстрочення платежів, його необхідно розірвати до настання дати, коли в російського страховика, перестраховика або страхового брокера виникає обов'язок виплати наступної частини премії.  | Фориншурер