На європейському страховому ринку спостерігається уповільнення динаміки M&A-угод


M&AНове дослідження ринку FTI Consulting показує невелике уповільнення обсягів європейських операцій M&A у сфері страхування порівняно з першим кварталом 2021 року, на які вплинули такі макротенденції, як пандемія та російсько-український конфлікт.

Частково аналітики зазначили, що порівняльне сповільнення, ймовірно, відображає відставання транзакцій, завершених у першому кварталі 2021 року, яке було відкладено протягом 2020 року через карантинні обмеження та економічну невизначеність.

Оскільки соціальні обмеження були зняті, а ринки акцій і кредитів відновилися, обсяги угод злиття та поглинання були значними протягом 2021 року, а оголошення робилися аж до кінця року.

Крім того, страхові активи Великобританії виставлялися на продаж напередодні очікуваного підвищення податку на приріст капіталу в березні 2021 року, і хоча цього збільшення не відбулося, різке зростання обсягів транзакцій у Великобританії припало на більшу частину піку європейської діяльності злиття і поглинання в 1 квартал 2021 року.

За даними FTI Consulting, попит на бізнес з дистрибуції страхування з боку міжнародних брокерських структур по всьому континенту підкріпив обсяги транзакцій, а Howden, GRP, Sakra та MRH Trowe зміцнили свої ринкові позиції за допомогою кількох придбань у регіоні.

Американські покупці також продовжують купувати активи в Європі, щоб розширити свою присутність і скористатися перевагами недостатньо освоєних нішевих страхових ринків, підтверджуючи тезу про цю недавню тенденцію.

Іншою причиною незначного уповільнення обсягів угод порівняно з початком 2021 року був вплив російсько-української війни на загальну волатильність ринку, схильність до ризику та доступність боргового фінансування.

Більше того, підвищення процентних ставок може завадити ринку, оскільки боргове фінансування стане дорожчим.

Великобританія та Ірландія продовжували лідирувати на європейському ринку M&A в страховій галузі, за ними слідує регіон DACH. У цьому кварталі в Іберії, Італії та країнах Скандинавії відбувся сплеск активності злиття та поглинання, що сприяло консолідації брокерів. Обсяги злиття та поглинання в страхових країнах Бенілюкс, Франції та Центрально-Східної Європи залишалися стабільними.  | Фориншурер