Страховий сектор Південної Кореї залишається «стабільним», – прогноз Moody's


Moody's оцінює страховий сектор Південної Кореї як стабільний. Агентство зазначило, що це було підкріплено очікуванням зростання процентних ставок та переходу до нового режиму капіталу, який підтримає прибутковість, капіталізацію та якість активів страховиків.

«Ми очікуємо, що прибутковість корейських страховиків життя відновиться протягом наступних 12-18 місяців. Процентна маржа помірно покращиться через підвищення процентних ставок, тоді як маржа ризику відновиться на фоні зростання нового бізнесу від продажу продуктів захисту».

У компанії заявили, що процентна маржа помірно покращиться через підвищення процентних ставок, тоді як капіталізація залишиться стабільною, оскільки страховики переходять на виконання вимог нових вимог капіталу. Тим часом зростання довгострокових інвестицій в основний капітал підтримуватиме якість активів, але волатильність фінансового ринку залишається ключовим кредитним ризиком.

Moody's також стверджує, що навряд чи рентабельність ризику повернеться до рівня, що був до пандемії, через зрілість і конкурентоспроможність промисловості та старіння демографічних показників Кореї, що обмежить зростання нового бізнесу в продуктах захисту.

Капіталізація залишиться стабільною, а страховики прагнуть мати достатні буфери для переходу на Корейський стандарт страхового капіталу (K-ICS) і Міжнародні стандарти фінансової звітності 17 (IFRS 17), які набудуть чинності в січні 2023 року, протягом наступного року прискорити випуск капітальних цінних паперів, щоб відповідати новим вимогам до капіталу. Їхні локальні коефіцієнти капіталу, заснованого на ризиках (RBC) можуть ще більше знизитися через швидке зростання процентних ставок, але їх платоспроможність відповідно до K-ICS та МСФЗ 17 виграє від підвищення ставок через невідповідність тривалості активів і зобов’язань.

Зростання довгострокових інвестицій з фіксованим доходом підкріпить якість активів страховиків життя, але підвищена волатильність фінансового ринку залишається ключовим кредитним ризиком. Страховики виділять більше коштів на довгострокові внутрішні облігації та зменшать активи з високим ризиком. Вони також не будуть активно збільшувати свої зарубіжні активи через низьку реальну прибутковість і обтяжливі витрати на хеджування на тлі підвищеної волатильності іноземної валюти (FX). У той же час вони збережуть свої альтернативні інвестиції – головним чином кредити на фінансування проектів – для забезпечення стабільного грошового потоку та підвищення прибутковості інвестицій.  | Фориншурер