Російський ринок ОСАЦВ рятують створенням спеціального перестрахового пулу для доступності «автоцивілки»


Російський ринок страхування продовжує стагнувати через санкції. Запуск перестрахувального пулу на ринку ОСАЦВ в кінці квітня 2022 року після початку російської агресії в Україні є додатковим кроком для подальшого розвитку сегмента обов'язкового автострахування.

Так, завдяки роботі перестрахувального пулу тепер найпроблемніші категорії водіїв можуть легко і без посередників укласти договір з будь-якою страховою компанією на свій вибір. Це нововведення стало позитивною новиною для автомобілістів, адже ОСАЦВ – обов'язковий вид страхування.

Необхідність розвитку перестрахувального пулу на ринку ОСАЦВ пов'язана із завданням ліквідації існуючих раніше проблем із укладанням договорів обов'язкового автострахування з водіями з так званої групи ризику — таксистами, молодими водіями тощо.

Тепер у страховиків з'явився механізм справедливого розподілу між учасниками ринку зобов'язань у найбільш проблемних сегментах ОСАЦВ, де суми виплат часто перевищують збори. Функції органу управління пулом покладено на Російський Союз автостраховиків (РСА). Для участі у пулі страховим компаніям не потрібна окрема ліцензія на перестрахування, достатньо ліцензії на ОСАЦВ. Це дозволяє швидко та з мінімальними фінансовими витратами підключитися до роботи пулу та мінімізувати ризики високозбиткових договорів як з фізичними, так і з юридичними особами.

У водіїв з'явилася можливість виключити з процесу отримання поліса ОСАЦВ кілька проміжних етапів, які відомі користувачам системи «Е-Гарант». Автовласники, які відносяться до високоризикових сегментів, тепер можуть безпосередньо оформити поліс ОСАЦВ на сайті страховика.  | Фориншурер