НБУ задля підвищення стабільності на валютному ринку думає про повернення плаваючого курсу


Національний банк України задля підвищення стабільності на валютному ринку думає про повернення плаваючого курсу, повідомив глава НБУ Кирило Шевченко в інтерв'ю виданню The Asahi Shimbun.

"Хочу повідомити, що наразі ми розглядаємо можливість пом'якшення деяких валютних обмежень. Ми також думаємо, як повернутися до режиму плаваючого обмінного курсу. Такий крок принесе більшу стабільність на валютний ринок", – сказав він.

Шевченко зазначив, що наразі відхилення ринкового курсу від офіційного, зафіксованого на початку війни, "малесеньке".

Як повідомлялося, Національний банк 24 лютого призупинив роботу валютного ринку України, крім продажу валюти, та зафіксував курс на рівні офіційного на той день – 29,2549 грн/$1, що призвело до появи чорного ринку, на якому в перші дні курс сягав 39-40 грн/$1. Згодом регулятор дозволив продаж валюти у відділеннях, які є під загрозою захоплення окупантами, за рішенням їхнього керівництва.

Наступний крок щодо лібералізації НБУ зробив з 15 квітня, коли надав банкам та небанківським фінустановам право продавати готівкову валюту на всій території країни за курсом, не вищим за "офіційний плюс 10%", проте в межах обсягу придбаної валюти. У результаті багато банків задекларували можливість продажу валюти за максимально можливим курсом 32,17-32,18 грн/$1 і водночас підняли курс купівлі ближче до курсу продажу.

Національний банк України (НБУ) при виборі режиму обмінного курсу виходить із того, який із них корисніший на сьогодні для досягнення цілей щодо інфляції, утримання макроекономічного балансу, підтримання конкурентоспроможності виробників, повідомив заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук.

"Наразі ми бачимо більше переваг від фіксації обмінного курсу, ніж від іншого режиму. Якщо ситуація буде змінюватися, ми змінюватимемо нашу валютно-курсову політику. Але поки що вважаємо такі кроки недоцільними", – сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Ніколайчук додав, що зміни Нацбанком валютно-курсової політики дуже залежать від того, за яким макроекономічним сценарієм житиме країна.

"Якщо говорити про те, як довго ми зберігатимемо фіксований курс, то відповідь дуже проста: доки ми будемо бачити, що переваги від цієї фіксації перевищують недоліки такого курсового режиму", - заявив співрозмовник агентства.

Він зазначив, що Нацбанк хоче повернутися до гнучкого, плаваючого обмінного курсу, але це не самоціль, і для цього мають бути створені певні передумови, одна з яких – більше самобалансування валютного ринку.

"Ми маємо знову налагодити також дію монетарної трансмісії, тому що відпустити обмінний курс, не маючи можливості впливати на нього процентною ставкою, не буде дуже виваженим рішенням", – додав Ніколайчук.

На його думку, говорячи про сценарій керованого повернення до гнучкого обмінного курсу, треба враховувати, що він не повинен характеризуватися суттєвою корекцією в один чи інший бік.

"Якщо будемо змушені робити корекцію обмінного курсу, то підхід залежатиме від умов, у яких ми будемо ці кроки робити", – сказав також заступник голови Нацбанку.

За його словами, нечасті, але великі кроки – це, по суті, спроба вирівняти дисбаланси через сильне подорожчання імпорту, коли система ще не готова до повернення плаваючого курсу, а тому відбувається нова фіксація курсу.  | Фориншурер