A.M. Best зберігає стабільний прогноз щодо Лондонського страхового ринку


У Великобританії занепокоєні відсутністю реформ регулювання Лондонського страхового ринкуБезліч факторів, серед яких зростання ставки, більша ясність щодо втрат від COVID-19, зосередженість на модернізації та покращений доступ до альтернативного капіталу для перестрахування, змусили A.M. Best зберегти стабільні перспективи для сегмента страхового ринку Лондона.

Протягом кількох років ринок Лондона переживає підвищення тарифів, оскільки кожен клас бізнесу демонструє позитивний імпульс. Незважаючи на те, що підвищення змінюється в залежності від напряму діяльності, A.M. Best каже, що вони в середньому мають низькі двозначні цифри, при цьому кіберризики є винятком з деякими істотними збільшеннями.

Як зазначає рейтингове агентство, класи, які потенційно найбільше постраждали від зростання інфляції економічних і соціальних вимог, а також бізнес, який постраждав від збитків, зазнали найсильніших змін тарифів.

Тим не менш, залишається певна невизначеність щодо того, чи є підвищення ставок достатнім, щоб компенсувати інфляцію виплат та зростаючі збитки від катастроф.

Щодо перестрахування, на яке припадає суттєва частина премій на лондонському ринку, A.M. Best каже, що ціноутворення змінилося відповідно до його очікувань, покращившись для більшості видів бізнесу після поновлення договорів перестрахування 1 січня 2022 року.

У більш широкому сенсі, ретельний контроль з боку управління ефективності Lloyd's привів до покращення коефіцієнтів збитковості на ринку, що також допомогло підвищити ефективність андеррайтингу.

Поряд з підвищенням ефективності синдикатів, Lloyd's вже деякий час займається модернізацією, і це може зменшити витрати в майбутньому.

За винятком зростання темпів і очікуваних кращих базових показників, A.M. Best зазначає, що невизначеність щодо COVID-19 зменшується. Звісно, втрати, пов’язані з пандемією, все ще виникають у операційній діяльності, але майнові збитки зараз відсутні або незначні.

Однак, оскільки втрати від COVID почали різко падати, Росія вирішила вторгнутися в Україну, і, безсумнівно, існує певна невизначеність щодо того, як це вийде для гравців лондонського ринку з точки зору втрат, хоча, як очікується, посилення умов під час нещодавніх поновлень договорів послабить будь-які впливи.

Іншим позитивним фактором є покращений доступ лондонського ринку до стороннього або альтернативного капіталу перестрахування, який був підтриманий нещодавніми зусиллями Управління пруденційного регулювання Банку Англії (PRA) щодо забезпечення більшої гнучкості та швидкості діяльності банку.

Хоча все це звучить дуже позитивно для лондонського ринку, за винятком війни в Україні, рейтингове агентство бачить низку факторів, які пом’якшують викладені вище тенденції.

Це включає зміни кліматичних тенденцій та виклики, які це створює для моделювання опромінення. Як показав 2021 рік, так звані вторинні ризики, такі як повені та лісові пожежі, призводять до великих збитків для страховиків і перестраховиків. Хоча залишається незрозумілим, як саме зміна клімату впливає на певні несприятливі погодні явища, багато хто вважає, що зміна клімату призводить до більш частих і серйозних подій такого характеру, і це потрібно врахувати в моделях якомога точніше.

Крім того, A.M. Best попереджає про несприятливі тенденції зростання претензій, які викликають занепокоєння щодо достатності резерву для потерпілих у США, а також про збільшення втрат для напрямків, які постраждали від перебоїв у ланцюжках поставок, дефіциту робочої сили та зростання загальної інфляції.

Разом із складним макроекономічним середовищем, що пов’язано з відновленням економіки після пандемії, підвищеним геополітичним ризиком, зростанням цін і низькими процентними ставками, ці фактори, ймовірно, підтримають продовження зміцнення ринку протягом 2022 року.  | Фориншурер