Swiss Re: страхування може стати частиною вирішення економічних проблем у світі


Swiss Re: страхування може стати частиною вирішення економічних проблем у світіSwiss Re вважає, що страхування може стати частиною вирішення поточних економічних проблем у світі. Розширення страхового покриття є більш фінансово та екологічно стійким рішенням для згладжування реальних доходів і споживання.

Перестраховик прийшов до такого висновку після визначення засобу боротьби з інфляцією за рахунок контролю цін.

Глобальна інфляція в світі становила 2,6% у березні, однак це ще на нижній межі цільового діапазону центробанків у 2-4%. Уряди часто встановлюють контроль за цінами, щоб захистити купівельну спроможність найбідніших, особливо там, де попит є нееластичним за ціною (наприклад, на основні продукти харчування та паливо). А для виробників, які не схильні до ризику, менш мінливі ціни згладжують доходи та стимулюють довгострокові інвестиції.

Однак в країнах з розвиненою економікою, де ринки працюють краще, а споживачі витрачають пропорційно менше на предмети першої необхідності, аргументи для контролю цін слабкі. У кращому випадку їх слід використовувати як тимчасове рішення для подолання поточної кризи вартості життя. Штучно знижені ціни збільшують попит, але також зменшують пропозицію, створюючи дефіцит (а іноді і чорні ринки). Фіксовані ціни також зменшують або спотворюють конкуренцію та завдають шкоди зростанню продуктивності. Крім того, субсидії на паливо затримають перехід до мінімізації викидів вуглецю.

Автори дослідження також заявили, що контроль за цінами мало допоможе пом’якшити поточну геополітичну напруженість. Однак, страхова галузь може зіграти свою роль.

Криза вартості життя – це також криза недострахування, і сильніший страховий ринок є частиною рішення. Страхування забезпечує саме той вид згладжування доходу, який необхідний для пом'якшення впливу зростання цін. Збільшення проникнення страхування та ліквідація розривів у страховому захисті – особливо на ринках, що розвиваються – допомагають споживачам підтримувати реальний рівень споживання та зменшують потребу у дорогому та спотвореному контролі цін. Самі страховики також мають прибутковий стимул для контролю витрат. Контроль за цінами може працювати в короткостроковій перспективі, але він є другим найкращим після дезінфляції, викликаної силами вільного ринку.

Інфляція була постійною темою в останні місяці, розмови про неї домінували в сезоні пролонгацій договорів перестрахування. Перестраховик також заявив, що ціноутворення має залишатися сприятливим, щоб випередити його наслідки.  | Фориншурер