Три ключові переваги використання Big data у страхуванні


Три ключові переваги використання Big data у страхуванніДеякі страховики розглядають можливість використання великих даних соцмереж. Але нещодавно Facebook заблокував страховика Admiral Insurance щодо аналізу профілів користувачів у соціальних мережах, щоб змінювати їхні страхові внески.

Страховик заявляв, що його додаток «firstcarquote» розглядатиме дані з облікових записів власників автомобілів у Facebook, щоб визначити, чи будуть вони безпечнішим водієм якщо їм потенційно зменшити розмір страхового платежа. Однак на тлі критики з боку захисників конфіденційності запуск додатка було відкладено механізмом затвердження Facebook.

Захисники конфіденційності, включаючи Open Rights Group, поставили під сумнів ідею фінансових рішень, які приймаються на основі інформації з акаунтів у соціальних мережах.

Як і в будь-якому новому напрямку, бізнес рухається набагато швидше, ніж регулятори. Тому страховики мають змінити цю ситуацію. Для цього вони повинні бути відвертими до споживачів про наявність ризиків, але залишатися відкритими щодо того, як вони планують використовувати свої дані, не залишаючи місця для сумнівів. Страховики також повинні запевнити клієнтів, що переваги, як-от надання клієнтам індивідуального досвіду, переважають негативи.

На думку експертів, використання великих даних (Big data) у страхуванні має три ключові переваги, які варто розповісти клієнтам і внутрішнім командам. Це здатність персоналізувати досвід і умови договорів страхування, більше можливостей і потенційних стимулів.

Персоналізація

Великі дані можуть допомогти страховикам скористатися тим, що багато хто з електронної комерції робили роками: персоналізувати досвід клієнтів. Це дозволить страховикам створювати індивідуальні страхові продукти для кожного окремого клієнта, а не для загального профілю. Страховики з оглядом своїх клієнтів на 360 градусів зможуть передбачити їхню поведінку та давати рекомендації щодо ризиків на цій основі, що призведе до більшого задоволення клієнтів і потенційно нижчих премій.

Страховики, які використовують великі дані для спрощення обслуговування клієнтів, досягнуть успіху. Це надзвичайно конкурентний ринок. Збереження лише кількох кліків може бути різницею між конверсією клієнта та втратою.

Економіка на вимогу

Використання великих даних також дозволить страховикам розробляти нові продукти, наприклад, страхування на вимогу, що змінить спосіб взаємодії страховиків з людьми. Це буде особливо важливим для заспокоєння нового покоління споживачів – міленіалів – які звикли до того, що все є на вимогу, лише для страхового сектора має сенс слідувати за багатьма іншими галузями.

Страховики, які використовують великі дані, теж не є чимось новим. Деякий час це було пріоритетом для страховиків. Наприклад, ще в березні 2016 року компанія Teradata замовила дослідження, яке виявило, що 82% страхових компаній з оборотом понад 800 мільйонів доларів надають пріоритет стратегіям великих даних. Зараз настав час для менших страхових компаній застосовувати ці технології.

Заохочення

Багато людей критикують великі дані, оскільки це дозволить страховикам шпигувати за споживачами та карати помилки. Однак багато людей забувають, що це також буде шанс винагородити хорошу поведінку, знизивши премії та зробивши суспільство безпечнішим. Це призведе до того, що ціна буде пов’язана з поведінкою та діями людей, а не загальним андеррайтингом.

Багато автостраховиків вже пропонують знижки для водіїв, які бажають ділитися телематичними даними з чорного ящика, встановленого в автомобілі, або, що частіше, зараз через додаток. Це означає, що безпечних водіїв не наказують за дії меншості. Наразі це є добровільним, тому споживачі, які вважають себе «хорошими водіями», можуть прийняти цю перевагу. Однак через 10-15 років цілком ймовірно, що всі автомобілі будуть мати певну форму програмного забезпечення для аналізу водіїв за замовчуванням.

Страховики повинні пам’ятати, що персональні дані – це те, що споживачі сприймають серйозно і дуже цінують. Однак, по суті, це зводиться до одного питання: чи кожен споживач виграє від більш точно оцінених ризиків при страхуванні? Якби страховики поставили це запитання клієнтам, більшість відповіла б так.  | Фориншурер