Allianz Trade Global Survey 2022: вторгнення Росії в Україну спричинило різке падіння довіри до світової торгівлі та страхування


Allianz Trade Global Survey 2022Як нинішнє міжнародне середовище впливає на експортерів та їх бажання торгувати? Згідно з останнім глобальним опитуванням Allianz Trade Global Survey 2022, вторгнення Росії в Україну спричинило різке падіння довіри до світової торгівлі.

Автори звіту стверджують, що вони провели два опитування за участю майже 3000 компаній. Одне опитування проводилося до початку вторгнення, друге – після. Виявлено, що частка респондентів, які очікують збільшення експортного обороту, знизилася з 94% до 78% після вторгнення.

Аналогічно Allianz Trade заявила, що скорочує свій прогноз зростання світового ВВП через проблеми з ланцюгом поставок і впевненість у зростанні світового ВВП до +3,3% у 2022 році і +2,8% у 2023 році з +5,9% у 2021 році.

Хоча переговори між Україною та Росією можуть забезпечити шлях до припинення вогню, не можна виключати подальшої ескалації, що призведе до ще більш жорстких санкцій та контрсанкцій (зокрема щодо постачання енергоносіїв). За такого несприятливого сценарію світова інфляція злетить до 7% цього року, тоді як зростання впаде до +2,5% до того, як світова економіка увійде в рецесію 2023 року (-0,3%).

Allianz провів чіткі паралелі між ситуацією до вторгнення Росії та після. «Перед вторгненням в Україну компанії, здавалося, думали, що 2022 рік принесе їм ще більше можливостей, ніж 2021 рік: загалом 94% підприємств очікували збільшення експортного обороту, а найбільш оптимістичні компанії у Франції та Італії (97%). Більшість експортерів планували розширити свій бізнес на нові ринки в 2022 році (79%), особливо китайські та американські фірми (92% і 84% відповідно). Але військова агресія в Україні та масштабні санкції, запроваджені проти російської економіки, змінили історію.

Інша проблема, окреслена у звіті, – це вплив вищих цін на енергоносії в Європі, які різко зросли після вторгнення. 56% респондентів повідомили Allianz Trade, що високі ціни на енергоносії повинні стати більш серйозною проблемою з 37%. Найбільше хвилювали, каже Allianz Trade, ті країни, які найбільше залежали від імпорту газу, виокремлюючи Італію, Великобританію та Німеччину.

Той факт, що у Франції найнижча частка компаній, стурбованих високими цінами на енергоносії (46% проти 37% довоєнних), ймовірно, відображає виконання урядового «плану стійкості». Це враховує вартість рахунків за електроенергію для більшості компаній.

Прогноз зростання ВВП, 2020-2023

Allianz Trade Global Survey 2022

Ще одним ризиком, який викликає страх у респондентів, була невиплата за товари. Опитування показало, що загалом проблеми неплатежів мали помірний або значний вплив на експортну активність за останні 12 місяців для майже 60% компаній, причому найбільша частка у Франції (66%), Китаї (65%) та США (58%).

Більше того, незважаючи на сильний економічний підйом у 2021 році, накопичення готівки в багатьох компаніях та стабільне відновлення світової торгівлі, 50% респондентів заявили, що терміни платежів у 2021 році подовжилися, особливо у Франції (62% компаній). Цікаво, що серед компаній, які зайнялися цифровизацією, 58% респондентів все ще повідомили про довший термін оплати.

Три тенденції Allianz Trade Global Survey:

1. Більше компаній готуються до зниження оборотів у 2022 році. У першому раунді опитування лише 6% компаній хвилювалися, що обороти впадуть у 2022 році; зараз ця частка зросла до 22%, в основному в секторах хімії, енергетики та комунальних послуг та машин і обладнання. Щоб впоратися з поточним уповільненням попиту, компанії планують диверсифікувати експортні ринки та збільшити інвестиції на нові ринки, доводячи, що експортні амбіції залишаються стійкими. Але чим довше триває війна, тим більший ризик переростання уповільнення в повноцінний шок попиту, який може підштовхнути світову торгівлю до серйозної рецесії.

2. Спадщина епохи Covid-19, державна підтримка все ще розглядається як остаточний рятувальний круг у кризові часи. Високі ціни на енергоносії, геополітична напруженість, збільшення транспортних вузьких місць, санкції проти Росії та дефіцит сировини є одними з головних проблем для компаній. З огляду на додатковий тиск зростання витрат на фінансування та валютних ризиків, близько половини компаній вважають, що фінансова підтримка через гарантовані державою позики та прямі субсидії захистить їхні бізнеси від наслідків війни. Однак за відсутності набагато більш серйозного економічного потрясіння ми навряд чи побачимо повернення широкомасштабної підтримки політики «все, що потрібно», як це було під час кризи Covid-19.

3. Ризик неплатежів повертається. Понад 40% європейських експортерів очікують збільшення термінів платежу після вторгнення в Україну і більше половини очікують зростання ризику неплатежів у наступні 6-12 місяців, порівняно з менш ніж однією третиною до війни. Це підтверджує нормалізацію неплатоспроможності бізнесу, яка почалася ще до війни, хоча й помірними темпами. Для основних європейських експортних ринків ми очікуємо зростання неплатоспроможності більш ніж на +10% у 2022 році.  | Фориншурер