Україна потребує підтримки $7 млрд щомісяця через знищення інфраструктури країни російськими військами


Україна потребує підтримки $7 млрд щомісяця через знищення інфраструктури російськими військамиРосійські військові націлені на знищення всіх об'єктів в Україні, які можуть бути економічною базою для життя, Україна потребує підтримки обсягом до $7 млрд щомісяця, заявив президент країни Володимир Зеленський відеозв'язком на Міністерському круглому столі на підтримку України в рамках "Весняних зустрічей 2022 року" Світового банку та МВФ.

"Наразі нам потрібно до $7 млрд США щомісяця, щоб компенсувати економічні втрати. І нам знадобляться сотні мільярдів доларів, щоб потім все це відновити. Я впевнений, що всі ви бачили ці розрахунки", – зазначив Зеленський.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, який виступав за ним, зазначив, що Росія руйнує економічний потенціал України: всі види інфраструктури зараз піддаються масованим ударам: авіаційним і артилерійським. За його словами, тактика Росії полягає також у тому, щоб створити міграційну кризу: безліч населених пунктів повністю зруйновано, і Маріуполь, на жаль, - лише один із прикладів, оскільки є ще Волноваха, Харків, Бородянка та багато інших міст. В результаті 12 млн людей змушені були залишити свої будинки.

Глава уряду зазначив, що ВВП України цього року може впасти на 30-50%, а попередній аналіз прямих та непрямих втрат через війну вже дає показник $560 млрд.

"Якщо не зупинимо разом, то втрати буде збільшено. У березні 60% підприємств повністю або частково припинили роботу. У квітні бюджет становитиме лише 50% від звичайного", – заявив Шмигаль.

За його словами, бюджет потребує щомісячної підтримки від $4 млрд до $5 млрд.

Прем'єр додав, що існують ще й екологічні ризики, як приклад навів шахти та ЧАЕС.  | Інтерфакс-Україна