Україна звернулася до МВФ за підтримкою у покритті фінансового дефіциту економіки у розмірі $5 млрд на місяць


Україна звернулася до Міжнародного валютного фонду за підтримкою у покритті фінансового дефіциту для збереження функціонування економіки у розмірі $5 млрд на місяць на найближчі три місяці, і МВФ допоможе у зборі цих коштів, повідомила директор-розпорядник Фонду Крісталіна Георгієва.

"Першочерговим завданням є забезпечення підтримки для заповнення цього фінансового дефіциту в Україні протягом наступних трьох місяців. Дозвольте мені наголосити, що ці $5 млрд призначені для підтримки функціонування економіки, а не для задоволення потреб України у відновленні, які будуть величезними", - сказала вона на прес-конференції у Вашингтоні.

Фонд дуже тісно взаємодіяв із Міністерством фінансів України щодо цих наданих їм оцінок й існує певна невизначеність щодо цієї суми, але вона, на думку МВФ, не виходить за межі ймовірних потреб країни.

"Що ми робимо, то це працюємо з нашими партнерами, щоб забезпечити мобілізацію за різними каналами такої підтримки та подальшу роботу над докладним описом конкретних потреб і того, як ці потреби можуть бути задоволені найкращим чином", - сказала глава МВФ.

Георгієва нагадала, що Фонд створив і адмініструватиме спеціальний адміністративний рахунок для спрямування грошей країн-донорів на допомогу Україні. "У нас вже є один вклад на цей рахунок, й інші можуть зробити свій внесок".

Вона зазначила, що таке велике фінансування для України є важливим зі зрозумілих причин: більша частина економіки не працює, Фонд прогнозує близько 35% спад ВВП цього року. "І тому заповнити цю фінансову прогалину найкраще, покладаючись на грантове фінансування, і це те, що ми хочемо бачити, щоб мобілізувати кошти для України у пошуках фінансової підтримки".  | Фориншурер