В Росії через кризу на ринку ОСАЦВ створили перестраховий пул для страховиків


12 квітня в Росії набув чинності закон про створення перестрахового пулу з ОСАЦВ, 20 квітня планується запуск механізму. Це означає, що страхові компанії, які стали частиною професійного об'єднання, зможуть перерозподіляти між собою ризики за комерційними видами страхування (наприклад, таксі). Експерти ринку та законодавці впевнені, що цей захід підвищить доступність полісів ОСАЦВ і дозволить страховикам знизити фінансове навантаження.

На даний момент існує аналог перестрахового пулу - система "Е-Гарант", за допомогою якої страхувальник може оформити поліс ОСАЦВ, якщо з якоїсь причини йому не вдалося зробити це безпосередньо в страховій компанії. Однак дана система має ряд обмежень, таких як порівняно невелика кількість страхових компаній, з якими можна укласти договір через неї, неможливість укладати договори ОСАЦВ для юридичних осіб і т. д. Механізм пулу дозволить позбавитися всіх цих обмежень.

Насамперед, клієнт зможе оформити поліс ОСАЦВ безпосередньо у страховій компанії та отримати його у будь-якому бажаному вигляді – електронному чи паперовому. Оскільки ризики поділені між усіма учасниками перестрахового пулу, страховики активніше укладатимуть договори з проблемними клієнтами. Крім того, клієнт може бути впевнений, що при настанні страхового випадку виплату буде здійснено вчасно та в повному обсязі. Також створення пулу позитивно позначиться на вартості полісів.

Щоб увійти до складу учасників пулу, компаніям не знадобиться окрема ліцензія на перестрахування, лише ліцензія на ОСАЦВ. Це дозволить істотно розширити кількість компаній-учасників пулу, так як для оформлення ліцензії на перестрахувальну діяльність потрібно мінімальний статутний капітал 600 млн рублів, які багато компаній на ринку не мають. Таким чином, страхувальник зможе вибрати з багатьох компаній найбільш підходящу для себе, не обмежуючись вузьким набором організацій, як зараз відбувається в системі «Е-Гарант».  | Фориншурер