Латвійське Бюро автостраховиків розповіло, що робити у випадку ДТП з автомобілями на українській реєстрації


Латвійське Бюро автостраховиків розповіло, що робити у випадку ДТП з автомобілями на українській реєстраціїЗ початку військової агресії Росії в Латвії значно збільшилась кількість транспортних засобів, зареєстрованих в Україні.

Крім того, латвійські страховики вже отримали заяви на виплату відшкодування по перших ДТП за участю автомобілів на українській реєстрації. З огляду на ці обставини, Латвійське бюро страховиків транспортних засобів (LTAB) узагальнило рекомендації, як діяти в таких ситуаціях.

Якщо аварія спричинена автівкою, зареєстрованою у Латвії, а постраждав автомобіль зареєстрований в Україні, тоді всі збитки постраждалому покриває або страховик винуватця ДТП або гарантійний фонд, якщо у винуватця ДТП немає чинного полісу ОСТА (латвійський аналог ОСЦПВ).

В свою чергу, якщо аварію спричинив автомобіль з українською реєстрацією, порядок дій залежить від того, чи має його власник чи водій поліс страхування відповідальності власника транспортного засобу.

LTAB зауважує, що Україна є членом системи «Зелена картка», тому транспортні засоби, що в’їжджають до країн Європейської економічної зони (ЄЕЗ), повинні мати міжнародний страховий сертифікат «Зелена картка». Однак, беручи до уваги, що в Україні, після агресивного нападу Росії, відбуваються військові дії, то досить поширені ситуації, коли українські біженці не мали змоги заздалегідь укласти договір страхування «Зелена картка» з українським страховиком. У цьому випадку на кордоні з Латвією вони мають придбати латвійський поліс прикордонного страхування.

Якщо ДТП спричинено транспортним засобом, зареєстрованим в Україні, постраждала сторона має діяти наступним чином:

  • звернутись до латвійської страхової компанії, з якою винуватець ДТП уклав договір прикордонного страхування
  • або до кореспондента закордонного страховика в Латвії, який видав винуватцю ДТП поліс прикордонного страхування у разі, якщо договір прикордонного страхування укладено із страховиком іншої країни ЄЕЗ
  • якщо винуватець ДТП має поліс «Зелена картка» українського страховика, необхідно звертатись до кореспонденту цього страховика в Латвії, яким є Латвійське бюро страховиків транспортних засобів

У випадку, якщо транспортний засіб з України, який спричинив ДТП, незабезпечений страхуванням, збитки постраждалим компенсує латвійський гарантійний фонд. У цьому випадку, постраждала особа сторона повинна зв’язатися з однією з 4 страхових компаній, що представляють LTAB:

  • Baltijas apdrošināšanas nams,
  • Латвійська філія ERGO Страхування,
  • Латвійська філія Gjensidige,
  • Латвійська філія If P&C Insurance,

Необхідну інформацію можна знайти на веб-сайті Латвійське Бюро бюро страховиків транспортних засобів або в мобільному додатку LTAB_OCTA.  | Фориншурер