Від націоналізації літаків урядом РФ постраждають європейські лізингодавці та перестраховики


У заяві віце-прем'єр-міністра Росії Юрія Борисова підтверджується, що всі західні літаки, які залишаються в Росії після розірвання лізингових контрактів, залишаться в країні на невизначений термін.

Борисов повідомив, що всі літаки, за якими закінчилися договори лізингу, тепер внесені до російського авіареєстру. Як повідомляється, ірландські лізингодавці, на які припадає понад 60% світового парку орендованих літаків, розірвали свої лізингові угоди відповідно до правил Європейського Союзу (ЄС).

Кінцевий термін ЄС був частиною пакету економічних санкцій, запроваджених ЄС після вторгнення Росії в Україну.

Авіація була серйозною проблемою для індустрії перестрахування з моменту початку конфлікту, і аналітики попереджають про потенціал історичних втрат, якщо Росія продовжить націоналізувати західні літаки, які стоять у межах її кордонів.

І оскільки РФ підтвердила, що не повертатиме літаки, що застрягли, ймовірність зазнати величезних збитків для орендодавців і перестраховиків стає все більш ймовірною.

Вважається, що щонайменше 400 літаків з ЄС все ще знаходяться в Росії, і деякі коментатори припускають можливу втрату в 10 мільярдів доларів, якщо їх не можна буде повернути.

Тим часом аналітики S&P запропонували найгірший сценарій застрахованих збитків у розмірі 15 мільярдів доларів для авіаційних ліній від кризи в Росії, при цьому ще 20 мільярдів доларів збитків, можливо, випливають із спеціалізованих ліній та подальших витрат з кіберризиків.  | Фориншурер