Безпека судноплавства значно покращилася, але пожежі на судах викликають занепокоєння страховиків: Allianz Global & Specialty


Безпека судноплавства значно покращилася, але пожежі на судах викликають занепокоєння страховиків: Allianz Global & SpecialtyВ 2020 році у морі затонуло 49 суден, що на 50% менше, ніж за останнє десятиліття, а загальна кількість інцидентів із судноплавством скоротилася на 4% у річному вирахуванні до 2703, оскільки безпека на морі продовжує покращуватися, йдеться у щорічному звіті Allianz Global & Specialty (AGCS).

Але пожежі на борту великих суден значно почастішали в останні роки і стали третьою за величиною причиною втрат суден за останнє десятиліття.

Загалом у 2020 році втрачено 49 кораблів у порівнянні з 48 у 2019 році та 53 роком раніше. Але це менше, ніж 98 у 2011 році та 128 у 2012 році. Вантажні судна (18) склали понад третину всіх суден, загублених у 2020 році.

У регіоні Південного Китаю, Індокитаю, Індонезії та Філіппін було зафіксовано найбільшу кількість втрат у 2020 році – 16. За ним йдуть східне Середземномор'я та Чорне море з 7 втратами, а також Перська затока та підходи до неї – чотири.

Пожежі, що призвели до загальних втрат, досягли чотирирічного максимуму у 2020 році, склавши 10 випадків. Таким чином, пожежі становили майже п'яту частину всіх загальних втрат протягом року.

Огляд також показує, що лише у 2019 році сталася рекордна кількість пожеж, пов'язаних із вантажем, — 40 — більше одного кожні десять днів.

За останнє десятиліття в судноплавній галузі значно покращилися показники безпеки, а загальна кількість втрат нині перебуває на рекордно низькому рівні. Однак пожежі на автовозах, накатних поромах (RoRos), контейнеровозах та інших судах залишаються однією з найбільших проблем для сектора, про що свідчить нещодавнє зростання кількості інцидентів.

За словами AGCS, судна RoRo та автовози особливо схильні до пожеж і проблем з стійкістю та вимагають додаткової уваги до управління ризиками.

Згідно з оглядом судноплавства AGCS, пожежі та вибухи є третьою за значимістю причиною загальних втрат у судноплавстві за останнє десятиліття (99), що становить близько 11% втрат загалом. Двома основними причинами загальних втрат є: затоплення (54%) та аварія/посадка на мілину (20%).

На вантажні судна припадає 40% загальних втрат за останнє десятиліття, 348 із 876 судів. Далі йдуть рибальські судна – 120 та суховантажі – 76.  | Фориншурер