Страховий ринок Європи за рік скоротився на 4% до 1,3 трлн євро


Премії страхового ринку Європи за рік зменшилися до 1,3 трлн євро, виплати 1 трлн євроЄвропейські страховики щодня виплачували збитки на суму майже 2,8 мільярда євро, йдеться в звіті Insurance Europe. У той же час європейська страхова галузь виявилася величезним довгостроковим інвестором, інвестувавши в економіку понад 10,6 трлн євро.

Валові премії європейських страховиків в Insurance Europe, у 2021 році склали близько 1,3 трлн євро, що на 4% менше, ніж у 2020 році. Премії медичного страхування зросли на 2,8%, а премії за медичні витрати зросли на 3,4%. З іншого боку, страхові премії страхування життя впали на 9,6%.

Результати страховиків відповідали складному діловому середовищу, спричиненому пандемією Covid та скороченням економіки країн ЄС-27. За поточними оцінками загальні втрати світової страхової індустрії, пов’язані з коронавірусом, можуть становити від 36 до 72 млрд євро.

Сума претензій та виплат, виплачених клієнтам у Європі, у 2021 році склала 1 трильйон євро, що еквівалентно 1674 євро на душу населення або 2,8 мільярда євро на день. У той час як витрати на відшкодування збитків за лініями страхування життя та автотранспорту зменшилися на 9% кожна, страхові лінії P&C, інші моторні ризики мали двозначне зростання, з одного боку, через значні збитки від стихійних лих, з іншого боку, через вищі вимоги щодо судових витрат, морських, авіаційних та транспортних, а також різних фінансових збитків.

Axa, Allianz, Generali, Zurich та Talanx увійшли до п’ятірки найбільших європейських страховиків, згідно з даними Mapfre Economic Research.

ТОП-5 найбільших страховиків Європи

Стра­хови­к Кра­їна­ Вало­ві пре­мії, млрд євро­
1AXAФранція93,9
2AllianzНіме­ччина­82,9
3GeneraliІталія70,7
4ZurichШвейца­рія42,3
5TalanxНіме­ччина­41,1

Європейський страховий ринок сформували 4909 компаній, у тому числі страховики в Туреччині, Швейцарії та Великобританії, з близько 922 тис. співробітників. Крім того, за оцінками EIOPA, у 2021 році у 25 країнах ЄЕЗ працювало понад 815 тис. посередників, включаючи брокерів, агентів та банківського страхування чи інших посередників.  | XPRIMM