ВРУ дозволила використовувати кошти резервних фондів МТСБУ та страховиків-банкрутів на оборону держави


ВРУ дозволила використовувати кошти резервних фондів МТСБУ та страховиків-банкрутів на оборону державиВерховна Рада України дозволила використовувати кошти централізованих резервних фондів Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) на оборону держави у період запровадження воєнного стану.

"Заборонити будь-які стягнення з централізованих страхових резервних фондів МТСБУ, крім пов'язаних із регламентними виплатами відповідно до закону "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" та з обороною держави у період запровадження військового стану".

Таку норму закріплено прийнятим 24 березня законом №7180 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення засад організації та ведення руху опору". Його авторами виступили Федір Вениславський, Олександр Завітневич, Андрій Клочко, Ігор Копитін, Мар'яна Безугла, Ігор Герасименко (фракція "Слуга народу").
За ухвалення закону проголосувало 352 депутати.

Крім того, законом закріплено норму, що у разі банкрутства страховика або його ліквідації залишки коштів, внесених ним до централізованих страхових резервних фондів МТСБУ, не можуть бути включені до ліквідаційної маси та залишаються у централізованих страхових резервних фондах Бюро.

Для забезпечення виконання зобов'язань членів МТСБУ перед страхувальниками та потерпілими при ньому створено централізовані страхові резервні фонди:

  • Фонд страхових гарантій, призначений для забезпечення платоспроможності МТСБУ при взаєморозрахунках з уповноваженими організаціями інших країн у сфері страхування "Зелена картка" та
  • Фонд захисту потерпілих у ДТП, призначений для здійснення розрахунків із потерпілими у випадках, передбачених законом про ОСАЦВ.

Джерелами формування централізованих страхових резервних фондів є: базові та додаткові гарантійні внески у розмірі, визначеному МТСБУ, відрахування страховиків з премій з ОСАЦВ у розмірі, визначеному Координаційною радою МТСБУ, повернені Бюро у регресному порядку кошти за збитки, завдані внаслідок ДТП.

При цьому кошти, сплачені страховиками до централізованих страхових резервних фондів МТСБУ, є засобами страхових резервів щодо ОСАЦВ таких страховиків.  | Фориншурер