Южно-Українську АЕС інспектують представники найбільших світових ядерних страхових пулів – США і Німеччини


З 26 по 28 серпня Южно-Українську АЕС інспектують представники найбільших світових ядерних страхових пулів – США і Німеччини. Протягом трьох днів вони ознайомляться з роботою підприємства, станом технічного обслуговування обладнання, заслуховуватимуть доповіді і звіти фахівців про діяльність атомної станції, спрямованої на підвищення культури безпеки, побувають в цехах і підрозділах АЕС. Результати інспекції визначать умови, на яких зарубіжні пули згодяться брати участь в страхуванні можливого збитку від ядерних інцидентів на українських атомних станціях.

Світова пулінгова страхова система в цій області існує більше 50 років. В світі діють близько 30 пулів – об'єднань страхових фірм, що узяли на себе відшкодування можливого збитку від ядерних аварій. З їх допомогою на сьогодні застраховані близько 350 з більш, ніж 400, діючих атомних енергоблоків.

Ядерний страховий пул України створений у вересні минулого року. У нього входять більше 20 вітчизняних компаній. Втім, навіть вони можуть забезпечити менше половини необхідної страхової суми. Розв'язати проблему можливо за допомогою так званої перестраховки – передачі певної частини страхового ризику зарубіжним пулам. Для отримання їх згоди і визначення умов, на яких буде укладено відповідну угоду, необхідна страхова експертиза об'єктів. Южно-Українська атомна станція проходить таку перевірку першою серед вітчизняних АЕС.

За словами генерального директора українського страхового пулу Володимира Захарова, пулінгове страхування ядерного ризику все більше розповсюджується в світі. На його думку, така система страхування підвищує відповідальність партнерів за ядерну безпеку.   forinsurer.com