Іноземні туристи в шоці: маючи на руках поліс Ллойда їх примушують страхуватись ще й в Україні


В Україні звели новий кордон - страховий. Про це заявили представники львівських туристичних компаній. За їхніми словами, на кордоні іноземних туристів змушують купувати страхові поліси, навіть за умови, що їх вже застрахувала турфірма, коли вони купували тур, - пише Газета "Поступ".

"Туристи шоковані, і часто не можуть зрозуміти, чому їх так довго тримають на кордоні й що від них хочуть, - розповідає Наталя Гладілова, директор компанії "Мандри". - Я бачила здивування туристів нового транс'європейського маршруту, який Рада Карпатського регіону так довго "пробивала". Іноземні гості не могли зрозуміти навіщо їх змушують платити за страхування від нещасного випадку, коли в них на руках поліси найбільшої і найстаршої страхової компанії "Ллойд". І це тоді, коли Україна підписала конвенцію про надання безкоштовної першої медичної допомоги".

До речі, внаслідок таких пригод італійські гості резюмували у своїх відгуках про тур: "Україна для прийняття транс'європейських маршрутів не готова". От так було зведено нанівець усі намагання і урядовців, і туроператорів зробити Львів привабливішим для іноземних туристів.

Директор львівської філії Укрмедстраху Валерій Романишин пояснив таку ситуацію тим, що є спеціальна постанова Кабміну, яку ухвалили кілька років тому й яка визначає порядок обов'язкового страхування гостей країни в державній компанії Укрмедстрах. Це, зрештою, на думку туроператорів, встановлення монополії і порушує всі правила ринку. "Уряд пішов на таке, бо в нас застраховані хворі не мають ліміту відшкодування. Крім того, у нас є угоди навіть з сільськими лікарнями", - пояснює Валерій Романишин.

Цікаво, що обласна адміністрація, яка постійно заявляє, що зацікавлена у зростанні в'їзного туризму, втручатися в конфлікт не хоче. Богдан Матолич, заступник голови Львівської облдержадміністрації, вважає, що туроператорам слід розробити нову альтернативну схему страхування іноземців, яка б не утискала прав інших страхових компаній, а отже, і туристичних фірм, які з ними співпрацюють, щоб згодом на підставі цієї схеми управлінці змогли підготувати рекомендації митникам.
  | Форіншурер