Польська Крайова Каса допоможе Держфінпослуг створити ефективну систему нагляду за кредитними спілка


Польська Кооперативна Ощадно-Кредитна Каса погодилася допомогти Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг у створенні ефективної системи регулювання і нагляду за кредитними спілками, - повідомили у Відділі міжнародного співробітництва та протоколу Держфінпослуг України.

7-8 червня 2004 року відбувся робочий візит делегації Держфінпослуг до Польської Крайової Кооперативної Ощадно-Кредитної Каси (м.Сопот, Польща). Українську делегацію очолював член Комісії – директор департаменту нагляду за кредитними установами Андрій Оленчик. Підписано рамкову Угоду про співробітництво між Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України і Польською Крайовою Кооперативною Ощадно-Кредитною Касою, а також досягнуто домовленостей щодо реалізації спільних пілотних проектів та проведення узгодженої політики у міжнародних організаціях, що об’єднують кредитні спілки та їхніх регуляторів на європейському та світовому рівнях.

Польські кооперативні ощадно-кредитні каси (скоки), які є аналогом наших кредитних спілок, з'явилися у Польщі понад 12 років тому за підтримки загальновідомої профспілки "Солідарність" і сьогодні, згідно з польським законодавством, мають статус кооперативів. Система скоків є дворівневою: перший рівень – власне скоки, другий рівень – Польська Крайова Кооперативна Ощадно-Кредитна Каса (Каса Крайова), яка є "скоком для скоків" або іншими словами – кооперативом кооперативів (всі низові скоки входять до неї на правах пайовиків). На цей час налічується 96 скоків, сумарні активи яких становлять 3,5 мільярдів злотих (близько 1 млд. доларів США), а загальне членство перевищує 1 мільйон осіб. Вже зараз скоки становлять серйозну конкуренцію для банків, оскільки, згідно зі спеціально проведеними дослідженнями, 98 відсотків членів скоків користуються лише їхніми послугами, не звертаючись до інших фінансових установ. Вартість накопичених депозитів становить 3,27 мільярдів злотих, а позичок надано на суму 2,3 мільярди злотих. Загальна філіальна мережа скоків становить сьогодні 1368 відділень і перевершує за розгалуженістю найбільш територіально представлений банк PKO, що є аналогом нашого Ощадного банку. Скоки надають своїм членам широкий спектр депозитних та кредитних послуг, здійснюють розрахункове обслуговування членів через емітовані Касою Крайовою платіжні картки, виступають агентами надання страхових послуг та обслуговують індивідуальні пенсійні рахунки членів.

Стосовно самої Каси Крайової, то, згідно із законодавством, вона поєднує функції представницької національної асоціації скоків, їхньої об‘єднаної кредитної спілки та повноцінного регулятора зі всім необхідним інструментарієм у сфері регулювання, нагляду та правозастосування. Каса Крайова адмініструє спеціально створений для підтримки фінансової стабільності скоків Стабілізаційний фонд. Всього активи Каси Крайової як скока другого рівня коливаються в діапазоні суми, еквівалентної 130-150 млн. доларів США. При цьому, в систему Каси Крайової, крім власне неї, входить розгалужена інфраструктура, а саме: Товариство взаємного страхування (TUW SKOK), одним зі страхових продуктів якого є страхування вкладів членів скоків на рівні 22,5 тисяч Євро (аналогічно як у банків), Страхове товариство-брокер "Asekuracja", Товариство страхування життя, Фонд польських кредитних зв’язків (благодійний фонд, що виконує функції розвитку системи скоків та здійснює міжнародні зв’язки), підприємство H&S (розробляє та супроводжує єдине та обов’язкове для всіх скоків програмне забезпечення), Вища школа фінансів та адміністрування (ліцензований навчальний заклад), Товариство "Інвестиційний фонд", Спільний Арбітраж Споживачів (система оскарження дій скоків із боку членів), Товариський Суд (система розв’язання суперечок між скоками в межах системи), власне періодичне видання та професійні громадські організації. Касі Крайовій присвоєний стандарт ISO-9004 - за якісну діяльність, що передбачає якість управління, якість виконання своїх завдань та якість надання послуг клієнтам. Через Касу Крайову скоки включені в діяльність національного бюро кредитних історій (BIK) та клірингової установи при Народному банку Польщі.  | Форіншурер